Idag den 23 januari försvarar vi det Bolivarianska Venezuela!

Igår föll definitivt alla masker och genom vicepresident Mike Pence förespråkar nu USA-imperiet öppet en statskupp i Venezuela. De försöker ge legitimitet åt Juan Guaidó som övergångspresident, fastän han inte blivit vald av folket. Detta åtföljs än en gång av våldsscener organiserade av fascistiska grupperingar som stöds av USA, upprop till militären att bryta den konstitutionella ordningen och till lakejerna i Lima- gruppen som är på turné i olika länder och talar om Venezuela, när det de egentligen försöker göra är att skyla över verkligheten i sina egna länder. Och allt detta förstoras upp av bolagsmedia.

Vi kan inte titta bort. Vi påminns om guarimbas 2014 och senare 2017, och de som drabbades var det venezolanska folket (dödade, skadade, vägspärrar, nedbrända offentliga lokaler, universitet, daghem, transportmedel, kulturcentra, blockerad distribution av livsmedel, mediciner, tillgången till kontanter på bankkontor, service, etc.) och att återigen se hur de försöker driva Venezuela till mer spänning och konfrontation, utan minsta omtanke om folket, demokratin eller friheten – eftersom det är andra intressen som står på spel … vi kan inte hålla tyst om detta.

Det Europeiska Nätverket för Solidaritet med den Bolivarianska Revolutionen vill därför än en gång fördöma USAs manövrer med uppaningar att främja en statskupp i Venezuela, och EUs insisterande på ”fria val” när det venezuelanska folket den 20 maj 2018 via valurnorna redan bekräftat sin vilja att legitimera Nicolás Maduro som landets konstitutionella president. Dessutom kräver de mer än 80 organisationer som utgör vårt nätverk att varje ”kontaktgrupp” som skapas inom EU endast ska följa det venezolanska folket i en process av dialog och fred, med respekt för de insatser och åtgärder som bara de har rätt att besluta om inom sina rättsliga ramar. Av denna anledning fördömer vi den imperialistiska inblandningen, vi kräver respekt för det venezolanska folkets suveränitet och idag, den 23 januari, står vi upp till försvar av det Bolivarianska Venezuela.

 

Europeiska Nätverket för Solidaritet med den Bolivarianska Revolutionen

Bryssel den 23 januari 2019

#23ENE