”Internationell solidaritet kan rädda mänskligheten”

Foto: Irene Pérez/ Cubadebate.

Miguel Díaz-Canel: Internationell solidaritet kan rädda mänskligheten

Kubas president Miguel Diaz-Canel: ”Samarbete och solidaritet kan rädda mänskligheten från denna historiska kris.

Diaz-Canels tal vid ett videomöte med statschefer 28 juli 2020, 30 år efter att Sao Paulos Social Forum skapats:

För 30 år sedan fick de entusiastiska marknadsanhängarna och olycksbådande förespråkarna för hopplöshet, världen att tro att historien tagit slut.

Och här är vi som vägrar underkasta oss, som försvarar hoppet och att en annan värld är möjlig och firar 30 år av en omfamning som redan är historia.

Vi firar idag Sao Paulos Social Forums 30 års dag. En idé som föddes ur det politiska geniet Fidels och från en exceptionell förespråkare för denna enhetssträvan: vår bror, f.d. presidenten och ledaren för den brasilianska och latinamerikanska vänstern, Lula.

När Sovjetunionen och socialistblocket i Östeuropa upplöstes och dess dödgrävare insisterade på att begrava vänsterns frihetliga idéer i denna del av världen, så blev skapandet av Sao Paulo Social Forum ett roder som styrde upp fartyget som verkade driva iväg.

Inte ens de mäktigaste och mest sofistikerade vapen har kunnat göra slut på pandemin av det nya coronaviruset. Tvärtom, så har den blottlagt och synliggjort den skrämmande människovidriga kärnan i kapitalismen, med marknaden som prioritet och nyliberalismens okontrollerade och obarmhärtiga lagar. Regeringar som visar sin inkompetens inför hälsovårdssystemens sammanbrott, inkapabla att rädda miljontals liv, inklusive dem som trodde sig vara utom fara i det mäktiga, kaotiska och brutala imperiet i norr som föraktar oss.

Idag är den amerikanska regionen epicentrum för pandemin. Den nyliberala politiken som många regeringar för, som hellre räddar marknaden än människoliv, gör det omöjligt att förutspå när sjukdomen definitivt kan kontrolleras. Utbredningen av viruset är ett faktum om vi beaktar att den första miljonen fall tog 96 dagar att uppnå, medan nästa bara tog 16. De nyliberala paradigmerna är fullständigt misskrediterade. Antingen deras trosföljare vill det eller ej, accepterar det eller ej, så står deras historiska experiment inför sitt slut, eller så äventyras den mänskliga existensen ännu mer.

Inför det odiskutabla nödläget som pandemin skapat för alla, har USA inte upphört med sina planer på att behärska regionen. Det har reaktiverat Monroedoktrinen och McCarthyismen, det har intensifierat sin inblandning och sina hot om våldsanvändning, det främjar användningen av juridiken och rättsväsendet för att undanröja vänsterpolitiker och progressiva organisationer.

Medan tusentals människor dör varje dag i Imperiet så vidmakthåller de nuvarande innehavarna av Vita Huset en permanent press på de regeringar som inte stöder dem. USA får stöd av sina regionala lakejer som arbetar åt Imperiet. Vi bekräftar ännu en gång vårt strikta iakttagande av Proklamationen av Latinamerika och Karibien som en Fredszon. En proklamation som undertecknades av statscheferna i Latinamerika och Karibien i Havanna i januari 2014. Vi upprepar vårt obrottsliga stöd för att utrota kolonialism och betala skulden till de folk som fortfarande lever under kolonial kontroll.

Under ledningen av partiet, regeringen i vår lilla och blockerade nation, tillsammans med de politiska och sociala massorganisationerna och sitt folk har vi kontrollerat och är i färd med att segra över Covid-19. Denna seger, som inkluderar vårt löfte att göra det långsiktigt hållbart, är resultatet av den politiska viljan i en socialistisk stat som har människan i centrum för sin politik.

Efter mer än fyra månader av att bekämpa pandemin sörjer Kuba förlusten av 87 liv. Men vi gläds åt att inget barn, ingen havande, ingen läkare eller anställd inom hälsovården finns bland dessa. Det bekräftar erfarenheten att enbart samarbete och internationell solidaritet kan rädda mänskligheten från denna tidigare icke upplevda kris i mänsklighetens historia.

Från Kuba fortsätter vi på vår väg av oberoende och suveränitet, med folket som den viktigaste drivkraften. Det finns inga pandemier, inga blockader, inga imperialistiska påtryckningar som kan ändra vår väg bort från en blomstrande, hållbar, självständig och oberoende socialism.

Antiimperialistisk enhet är taktiken och strategin för segern! Vi ska kämpa, vi ska leva och vi ska segra!

Cubadebate 200728

Díaz-Canel: La cooperación y la solidaridad internacional salvarán a la humanidad de esta crisis inédita en la historia del mundo

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).