Oppositionen splittrad om Venezuelaval

Den extrema högeroppositionen är inte främmande för några medel för att störta landets lagliga regering. Foto: Ronaldo Schemidt

Oppositionen i Venezuela är djupt splittrad. Låtsaspresidenten Guaido är impopulär numera också inom högern. De kommande valen bojkottas av den hårdföra kärnan, som tar order direkt från Vita Huset. Istället för att förlita sig på en inhemsk opposition så skärper USA sanktionerna och blockaden. Stormakten bedriver piratverksamhet och beslagtar transporter till Venezuela. Från oktober, inför presidentvalet i USA, planerar Trump en total bojkott, utan undantag, av alla oljetransporter. Rena rama Vilda Västern i en laglös värld.

Oppositionen splittrad om deltagande i Venezuelaval

Katolska kyrkan vill att oppositionen deltar i det kommande valet till Nationalförsamlingen. Det bekräftar nu en av de politiska ledarna inom kyrkan, jesuitprästen Arturo Peraza, vicerektor vid prestigeuniversitetet Universidad Catolica Andres Bello.

Peraza menar att ledningen för Katolska Kyrkan är kritisk till oppositionen som nöjer sig med att driva valbojkott i kommande val och inte ge ett alternativ för förändring. Han varnar för att oppositionen idag inte hörsammar och saknar stöd bland befolkningen och säger att den verkar vara blind, döv och stum.

Katolska Kyrkans ställningstagande ska förstås inom ramen för en pågående positionering inom den venezolanska oppositionen. Med den misslyckade strategin att störta Maduro med hjälp av USA och Trump, håller nu de olika politiska krafterna inom oppositionen på att bestämma en ny kurs. På agenda står det kommande valet till Nationalförsamlingen i december.

Den mest radikala delen inom oppositionen, som fortfarande tror på en militär intervention från USA, har avvisat ett deltagande i valet i december. Valet i USA kan dock komma att förändra högerfalangens politiska tyngd i oppositionen.

Det finns en annan del av oppositionen som förstår att strategin med Guaido har fallerat. De har sakta men säkert distanserat sig från högerfalangen men är avvaktande och misstror regeringens vilja att genomföra schyssta val. En av dem är Katolska kyrkan som är en tung aktör.

Vidare finns en annan del som blir allt starkare inom oppositionen som har bestämt sig för att delta i valet. Det är ett 20-tal oppositionspartier som nu arbetar med att bygga upp en valstrategi utan den mest radikala högeroppositionen.

Nordic Vene 200819

Hela intervjun: 

“La oposición se está exponiendo a mayores niveles de rechazo, porque no está oyendo a la población. Su discurso resulta vacío”

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).