Italienska UniCredit får böta 1,3 miljarder dollar för brott mot USAs blockad av Kuba

Ner med blockaden! Ingen är så döv som den som inte vill höra.

 

Italienska bankgruppen Grupo UniCredit betalar 1,3 miljarder dollar för att den påstås ha brutit mot de sanktioner som Washington införde mot Kuba och andra länder, rapporterade Washington idag.

För att lösa detta, nådde tre banker som ingår i företaget (UniCredit Bank AG i Tyskland, UniCredit Bank Austria AG i Österrike och UniCredit SpA, Italien) en överenskommelse om detta belopp med USAs utrikes- och finansdepartement, Manhattans distriktsåklagare och USAs centralbank Federal Reserve i New York.

Finansdepartementet släppte ett uttalande att OFAC (myndighet inom departementet för kontroll av efterlevnad av  USAs sanktioner) kräver de nämnda bankerna på 611 miljoner dollar för transaktioner som ska ha ignorerat USAs sanktioner mot Kuba, Iran, Libyen, Sudan, Syrien och Burma.

Department of Financial Services (DFS) i New York sade för sin del i ett uttalande att man bötfäller UniCredit Group på 405 miljoner dollar ”för brott mot lagar om sanktioner som involverar tusentals miljoner dollar i olagliga och tvivelaktiva transaktioner” relaterade till de nämnda länderna.

När det gäller det specifika fallet med Kuba förklarade New York-kontoret att UniCredit S.p.A. gjort ”olagliga betalningar” relaterade till företag i landet.

Nästan 60 procent av de otillåtna transaktionerna från UniCredit S.p.A. bröt mot USAs långvariga sanktioner mot Kuba, och många av dessa involverade betalningar som hänför sig till leverans av produkter till Kuba från olika delar av världen, tillade DFS.

Dessa transaktioner skedde från åtminstone 2003 till 2012, och värdet av utgående betalningar under den tiden översteg 50 miljoner dollar.

Enligt finansinformationsföretaget Bloomberg är UniCredit, Italiens största bank, bara en av flera europeiska finansinstitut som måste lösa liknande fall.

Totalt har 15 banker i den s.k. gamla världen tillsammans betalat mer än 19,5 miljarder dollar i böter till USA.

För mindre än en vecka sedan meddelades att banken Standard Chartered, baserad i Storbritannien, måste betala 1,1 miljarder dollar för påstådda brott mot den snart 60-åriga ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden mot Kuba, och sanktioner mot Iran, Syrien, Sudan och Myanmar.

Den 11 april rapporterades även att brittiska Acteon Group, en leverantör av undervattenstjänster inom olje- och gasindustrin, ska betala 227 500 dollar för brott relaterade till Kuba och Iran.

USA ökar trycket mot Kuba med fler sanktioner inom oljesektorn
OFAC inkluderade på fredagen ​​i listan över sanktioner fyra företag verksamma inom den venezuelanska oljesektorn, i enlighet med Executive Order 13850 och tillägg. Dessutom namngav OFAC nio fartyg som tillhör de fyra företagen, varav några transporterade olja från Venezuela till Kuba, som blockerad egendom.

Enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet fortsätter USA att vidta stränga åtgärder mot vad de kallar ”före detta president Nicolás Maduros olagliga regim”, genom ”inkluderandet av de personer och enheter som stöder Maduro-regimen”.

”Vi fortsätter att identifiera företag som transporterar venezolansk olja till Kuba”, sa finansminister Steven T. Mnuchin.

Åtgärderna riktas mot den venezolanska oljesektorn, sade meddelandet, som listar de sanktionerade enheterna:

 • Jennifer Navigation Limited med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till Nedas.
 • Nedas är ett oljetankfartyg (IMO: 9289166) som transporterade råolja från Venezuela till Kuba mellan januari och mars 2019.
 • Lima Shopping Corporation med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till New Hellas.
 • New Hellas är ett oljetankfartyg (IMO: 9221891) som transporterade råolja från Venezuela till Kuba mellan februari och mars 2019.
 • Large Range Limited med huvudkontor i Monrovia, Liberia, och registrerad ägare till S-Trotter.
 • S-Trotter är ett transporttankfartyg för petroleumderivat (IMO: 9216547) som transporterade petroleumderivat från Venezuela till Kuba mellan februari och mars 2019.
 • PB Tankers S.P.A. med huvudkontor i Italien och registrerad ägare till flera fartyg, bland annat Silver Point, Alba Marina, Gold Point, Ice Point, Indian Point och Iron Point.
 • Silver Point är ett oljetankfartyg och transportör av kemiska produkter (IMO: 9510462) som transporterade petroleumderivat från Venezuela till Kuba i mars 2019.
 • Alba Marina är ett flytande förvaringsfartyg (IMO: 9151838).
 • Gold Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9506693).
 • Ice Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9379337).
 • Indian Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9379325).
 • Iron Point är ett fartyg för olje- och kemiska produkter (IMO: 9388209).

”Till följd av dagens åtgärd är alla egendomar och intressen i egendomar tillhörande dessa enheter, och i alla enheter som direkt eller indirekt ägs till 50 procent eller mer av namngivna enheter, som är i USA eller i besittning eller kontroll av amerikanska personer, är i blockad och måste rapporteras till OFAC. OFACs föreskrifter förbjuder i allmänhet all hantering av amerikanska personer eller personer inom (eller i transit genom) USA som involverar någon egendom eller intressen i egendom tillhörande blockerade eller namngivna personer.”
(pressmeddelande från OFAC, 12 april 2019)

Cubadebate 190416

 

Banco italiano UniCredit pagará mil 300 millones a EEUU por violar bloqueo a Cuba

Treasury increases pressure on Cuba to end support to Maduro by imposing further oil sector sanctions