Kanadas ursprungsbefolkning inspireras av kubansk sjukvård

Jerry Daniels och andra ursprungsfolksledare i Havanna.

Flera ledare för ursprungsbefolkningen i den kanadensiska provinsen Manitoba har besökt Kuba under en veckas tid för att studera landets sjukvård, Besöket är en del av initiativet First Nations Health Transformation Agenda som ska ge ursprungsbefolkningen större inflytande över vården i sina egna samhällen. I Kanada har många ur ursprungsbefolkningen inte tillgång till den vård de behöver och många möter också rasism och fördomar i vården.

Jerry Daniels, Grand Chief of the Southern Chiefs’ Organization, förklarade att de valt att inspireras av Kubas vårdsystem eftersom det är världsberömt för att vara både omfattande, fokuserat på förebyggande insatser och mycket kostnadseffektivt.

– Ingen annanstans kan vården leverera så bra i förhållande till kostnaden som här.

Vid en presskonferens i Havanna meddelade Chief Daniels att samarbetet inte enbart kommer bestå av idéutbyte. Kubanska läkare kommer resa till Manitoba för att hjälpa lokalsamhällen att utveckla sjukvårdsstrategier samtidigt som studenter från ursprungsbefolkningen kommer få möjlighet att studera medicin på Kuba.

Manitoba chiefs exploring Cuban offer to send doctors to First Nations communities (200228)

Manitoba First Nations leaders visit Cuba to discuss health collaboration (200228)

Southern Chiefs go to Cuba to get health care advice (200228)