KD får svar på tal av Svensk-Kubanska

Deltagardemokrati i praktiken. Något som Lega och hans parti aldrig kommer att förespråka. Av begripliga skäl. Foto: CMKX Radio Bayamo

KD i förvirrat angrepp på Kuba

KD angriper Kuba i Sydsvenskan. Okunskapen är monumental, eller så ljuger de medvetet. Svensk-Kubanska har lyckats få in ett genmäle. (Tack SDS). Det publiceras här. Längst ner länkar till artiklarna i SDS (som ändrat vår rubrik och lagt till en ingress, lagt till ett eget foto, samt petat lite i texten). 

Via omvägen över Ryssland går KD:s Europaparlamentariker David Lega till attack mot Kuba på landets nationaldag (Sydsvenskan, Aktuella frågor 26/7).

Lega hävdar att Kuba stött Rysslands invasion av Ukraina. Det stämmer inte. Kuba har lagt ner sin röst vid de omröstningar FN har haft om att fördöma Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Att Kuba inte röstar för en resolution som USA lagt fram är lätt att förstå. Den amerikanska stormakten har under 60 år satsat hundratals miljoner dollar för att på olika sätt sabotera och störta Kubas regering.

Så här uttalar sig Kubas utrikesdepartement om Ukraina: ”Vi följer våra principer och vår traditionella position när det gäller respekt för internationell lag och vi är motståndare till varje övergrepp, varje intervention av ett land mot ett annat, till varje överträdelse av gränsen till ett självständigt land. Ryssarna vet det, det internationella samfundet vet det. Det är Kubas ständiga inställning.”

Uttalandet visar att Kuba intar samma hållning som de flesta länder utanför Västvärlden.

David Lega skriver att Kuba skickar soldater till Ukraina. Det stämmer inte heller. Kuba har varken skickat soldater eller vapen till konflikten. Inte till Ryssland och inte till Ukraina. Om någon kuban strider på någon sida i kriget är det på eget initiativ och inte märkligare än att svenskar gör det.

Lega påstår vidare att det förekommer tortyr, att oskyldiga fängslas, att kvinnor och hbtqi+-personer förtrycks på Kuba. Men den enda tortyr som förekommer på kubansk mark är den i USA:s fångläger i Guantanamo. Och för några år sedan antog Kuba i en folkomröstning den mest radikala familjelagstiftningen i Latinamerika. I den lagfästs rättigheter för hbtqi+-personer, liksom rätt till samkönade äktenskap, adoptioner till par av samma kön. Rätten till fri abort har funnits länge på Kuba. Legas eget parti, KD, har däremot en vacklande hållning när det gäller dessa frågor.

Lega följer i spåren på till exempel det spanska högerextrema partiet VOX. Högerkrafter har länge och intensivt arbetat för att EU ska följa USA:s politik och bryta alla kontakter med Kuba och därmed med automatik driva landet längre i famnen på Kina och Ryssland.

Lega hävdar att ”fred och mänskliga rättigheter” vägleder honom. Men att straffa och isolera Kuba, vilket Lega förespråkar, innebär ytterligare lidanden för 11 miljoner kubaner som sedan sex decennier är utsatta för världshistoriens hårdaste blockad. En blockad som under pandemin nekade Kuba såväl syrgas som donationer av medicinsk utrustning från andra länder under covidpandemin. En blockad som hindrar Kuba från att köpa mediciner, som stänger landet ute från internationella finansiella transaktioner och lamslår ekonomin.

Om denna grymma och mördande blockad, den grövsta kränkningen av kubanernas mänskliga rättigheter och gång på gång fördömd av FN, har Lega inget att säga trots att han påstår att han brinner för fred och mänskliga rättigheter.

Matias Diessler, ordförande Svensk-Kubanska Föreningen, Zoltan Tiroler, styrelseledamot

Länk till David Legas inlägg: https://www.sydsvenskan.se/2023-07-26/inte-sjalvklart-for-vansterpartiet-att-eu-ska-hjalpa-ukraina

Länk till Svensk-Kubanska Föreningens svar, som den publicerades i Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/2023-08-02/kuba-har-inte-stott-rysslands-invasion-av-ukraina

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72