Kidnappad under diktaturen, nu en kraftfull motståndsröst i Argentinas kongress

Hilda Victoria Montenegro. Bild: YouTube

Kidnappad under diktaturen, nu en kraftfull motståndsröst i Argentinas kongress

Argentinas fascistpresident Javier Milei har hunnit göra sig omöjlig, inte bara i sitt eget land, där fattigdomen rusar i höjden. Också Colombias och Mexikos presidenter har fått nog av pajasen och skickat hem Argentinas diplomatiska personal. Gatorna i Buenos Aires sjuder av motstånd och också i kongressen möter Milei motstånd när han knyter an till den blodiga, USA-installerade, militärdiktaturen.

I ett mäktigt anförande av Hilda Victoria Montenegro för några dagar sedan sa den kvinnliga kongressledamoten att med Javier Milei, Argentinas fascistoida president, upprepas Argentinas dramatiska historia från diktaturens dagar, med den skillnaden att den här gången har diktaturens politik formaliserats, vilket Montenegro exemplifierade:

”De bombade oss, de förbjöd oss, de avrättade oss, vi försvann i händerna på dem, de bestal och rånade oss och sa att vi inte fick cirkulera framför La Casa de Mayo. Och vet du vad vi gjorde? Vi gjorde uppror. Vi förändrade historien för alltid. Och vi är väldigt stolta över våra 30 000, över vår historia.” Hon framhöll att Mileis regering driver samma ekonomiska och sociala politik som diktaturen. Åter beordras militären ut på gatorna,

Den argentinska extremhögerregimen förnekar sitt lands oerhört grymma historia och de 30 000 dödsfallen, ”försvunna”.

Hilda Victoria Montenegros eget liv har varit dramatiskt. Hon föddes den 31 januari 1976. Dotter till Hilda Ramona Torres, som var 19 år gammal, och Roque Orlando Montenegro, 20 år, som hon levde med till den 13 februari 1976, det vill säga bara under två veckor.

Hennes föräldrar greps och ”försvann” och Victoria kidnappades också med dem av militären. Hennes föräldrar, som hon med stolthet uttryckte i sitt tal på kongressen, var båda medlemmar i gerillagruppen ERP (Folkets Revolutionära Armé).

Två veckor efter att Victoria föddes kidnappades hon i William Morris, provinsen Buenos Aires, av en paramilitär grupp tillsammans med sina föräldrar, Hilda Ramona Torres och Roque Orlando Montenegro, som försvann. Månader senare överlämnades Victoria illegalt och adopterades av översten för den argentinska armén, Herman Antonio Tetzlaff, och hans fru Maria del Carmen Eduartes, som ändrade Victorias identitet genom att ge henne namnet ”Maria Sol”.

År 1988 inledde mormödrarna på Plaza de Mayo rättsliga åtgärder vars hematologiska tester visade ett resultat av 99,96% släktskap med Montenegro-Torres familjegrupper. Efter en lång process återfann Victoria sin identitet, och hon förklarade sig vara övertygad och glad: ”Rädslan är över. Rädslan lämnade María Sol. Jag är Victoria”, säger hon i talet.

Den 23 maj 2012, vid en presskonferens, meddelade Victoria Montenegro och Mormödrarna på Plaza de Mayo och det argentinska forensiska antropologiteamet (EAAF) identifieringen av kvarlevorna av Roque Orlando Montenegro, som var en av de sju kroppar som hittades i Colonia del Sacramento, en stad vid Rio de la Plata-viken på den uruguayanska sidan år 1976, då enbart identifierad som ”NN”. Han hade torterats svårt, inklusive kastrerats, innan han som så många andra levande slängdes från ett flygplan ner till döden i Rio de la Plata,

Hilda Victoria Montenegro har idag en familj med tre barn, och hennes identitet och kärleken till hennes biologiska familj, ursprungligen från provinsen Salta, har återställts.

Om du kan spanska, missa inte hennes egna ord om den nya argentinske presidenten som borde få varje människa att rysa och skämmas, vare sig om man är argentinare eller inte. Det är sex minuter som du hittar här Dick Emanuelssons Facebooksida.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras 240328

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72