Venezuela: ”EU är ointressant för oss”

Venezuelas demokratiskt valde president, Nicolas Maduro, i samband med ett av flera attentatsförsök. Foto: Agencia de Noticias ANDES.

Venezuela: ”EU är ointressant för oss”

Venezuelas president Nicolás Maduro sade på torsdagen att Europeiska unionen (EU) ”inte existerar” för hans land, som svar till Europaparlamentet (EP), som utfärdade en resolution som krävde fler sanktioner mot den sydamerikanska nationen.

”Europeiska unionen existerar inte för oss”, sade Maduro efter att ha blivit utfrågad av journalister som följde med honom på hans arbetsresa till staden Carúpano i delstaten Sucre, som ligger i östra delen av landet.

På onsdagen godkände Europaparlamentets plenarsession – med 497 röster för, 22 emot och 27 nedlagda röster – en resolution som uppmanar EU att skärpa ensidiga tvångsåtgärder mot Venezuela på grund av påstådda repressiva åtgärder.

Nationalförsamlingens talman, Jorge Rodríguez, uttryckte också sitt avståndstagande från EU-parlamentarikernas inblandning.

”Dessa oförskämda deputerade (…) insisterar på att lägga sig i och blanda sig i frågor som bara rör Venezuela. Det är rent nonsens, vi avvisar och förkastar det och vi kommer aldrig att bjuda in EU på det sättet”, betonade parlamentsledaren.

Han klargjorde att det enda villkor som landet ställer för att bjuda in EU som valobservatörer till presidentvalet den 28 juli är ”att den bolivarianska republikens oberoende, suveränitet och självbestämmande respekteras”.

Det venezuelanska presidentskapets presstjänst sade på torsdagen i ett uttalande att president Maduro vid sin ankomst till staden Carúpano mottogs med applåder och hurrarop. I Carúpano tillkännagav statschefen godkännandet av viktiga infrastrukturprojekt, inklusive dricksvattenakvedukten och återupprustningen av centralsjukhuset inom 60 dagar. Han meddelade också att man godkänt resurser för installation av 100 kilometer rörledningar, i syfte att reglera dricksvattenförsörjningen på orten.

Telesur 240315 (ZT)

Presidente venezolano: “La Unión Europea no existe para nosotros”

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72