Kinahistorier i Karibien

Foto: Creative Commons

Kinahistorier i Karibien

Eftersom den falska nyheten om kinesiska militärbaser på Kuba väckt en hel del diskussion, eftersom DN (eventuellt fler svenska medier) kopierat nyheten från Wall Street Journal och slagit upp lögnen stort och eftersom Facebook saboterar vår rapportering publicerar vi ännu en notis om de påstådda militärbaserna.

Se också: https://svensk-kubanska.se/wall-street-journal-och-dn-ljuger-om-kinesiska-baser-i-kuba/

Wall Street Journal WSJ lanserade en ny desinformationsbomb, vars källa var Center for Strategic and International Studies, en tankesmedja baserad i Washington DC och kopplad till försvaret av de (imperialistiska) intressena i USA:s utrikespolitik, som utan minsta bevis gick vidare med att försäkra att det finns kinesiska spionbaser … på Kuba. [Wall Street Journal har slagit upp ”nyheten” och bland andra Dagens Nyheter har hakat på (och förbättrade historien några snäpp till. Illustrerat med ett foto från USA:s militärbas på Kuba)]. 

Vi upprepar: utan några som helst bevis för någonting. De kubanska och kinesiska regeringarna gick omedelbart ut och tillbakavisade detta nya medie- och underrättelseupplägg.

Första absurditeten: vi läser att ”satellitbilder visar att fyra kubanska militärkomplex har genomgått förbättringar under de senaste åren för att försöka fånga upp konfidentiell elektronisk kommunikation”. Är dessa ”förbättringar” av kubanska anläggningar bevis på en kinesisk närvaro? Och var är kineserna?

Andra dumheten: vi läser att ”påstådda kinesiska spionbaser på Kuba har fotograferats, en av dem nära amerikanska beroenden”. Nära? Det ”amerikanska beroendet” skulle vara Guantanamo Naval Base, den bit mark som USA stulit från Kuba, och ligger 113 kilometer från den förment fotograferade platsen!

”Satellitbilder visar alla kinesiska baser på Kuba”, ”Satellitbilder bevisar påstådda nya kinesiska spionbaser på Kuba”, etc. Bolagsmedierna erbjuder oss en bedrövlig journalistik, baserad på antaganden, rykten och egennyttig sensationalism, i detta fall i USA:s tjänst för psykologisk krigföring mot sina geopolitiska motståndare (Kuba och Kina). Är det journalistik att konstruera nyheter och rapporter om vad som ”verkar vara” spionbaser, som ”kan vara” kopplade till Kina? Vilken skam för journalistiken, än en gång!

Cubainformacion 240704 (ZT)

Otra de espías y cuentos chinos