Wall Street Journal (och DN) ljuger om kinesiska baser i Kuba

All Guantánamo is ours
USA:s militärbas på Kuba i Guantánamo. Foto: Youtube /Hernando Calvo Ospina

Wall Street Journal ljuger åter om kinesiska baser i Kuba. DN späder på.

USA har cirka 800 militärbaser i andra länder. Den enda utländska militärbasen i Kuba är USA:s tortyr och militärbas i Guantánomo, som stormakten ockuperar illegalt, mot kubanernas vilja.

Nyligen avgick Svenska Dagbladets USA-korrespondent i protest mot att redaktionen talade om vad hon skulle skriva och vad hon inte skulle skriva. Hon konstaterar att det i slutändan i princip handlar om att kopiera vad de stora drakarna i USA, New York Times, Washington Post och Wall Street Journal skriver.

DN illustrerar detta på ett strålande sett i sin rapportering om de ”kinesiska militärbaserna” på Kuba. Där tar man WSJ-artikeln och bättrar på det hela. I McCarthy-andans DN får dessa påhittade militärbaser i Kuba mer publicitet än 17 USA-baser i Sverige. Det hela blir än mer absurt och Orwellianskt med att DN i samband med ”avslöjandet” illustrerar det med ett foto från…USA:s militärbas i Guantánamo! Och DN skriver: ”Varken USA, Kina eller Kuba har kommenterat rapporten.” Jaså. 

DN skryter med sin ”kvalitetsjournalistik”. DN skriver att man inte tror på rykten utan uppgifterna ska vara ”sanna och relevanta”. ”Trovärdighet och opartiskhet” skriver man om. En parodi på den produkt som de producerar! DN-”journalisten” Gustav Olsson, som kopierat och förbättrat artikeln ur WSJ, har fattat vad som förväntas och kommer att gå långt i karriären.

Den kinesiska basen i Kuba! (Den som vet något om baseball förstår skämtet.)

Vice utrikesminister Carlos Fernández de Cossío dementerade på tisdagen en artikel i Wall Street Journal, enligt vilken det finns avlyssningsstationer på kinesiska militärbaser i Kuba.

Som han kommenterade i X, så fortsätter Wall Street Journal, en amerikansk tidning som fokuserar på ekonomiska och affärsmässiga frågor, ”att lansera en skrämselkampanj relaterad till Kuba”.

”Utan att hänvisa till någon verifierbar källa eller visa några bevis, försöker den skrämma allmänheten med skrönor om kinesiska militärbaser som inte existerar och som ingen har sett, inte ens USA:s ambassad på Kuba”, skrev diplomaten. – Carlos F. de Cossio (@CarlosFdeCossio) 2 juli 2024

Fernández de Cossío. Foto: ACN

På tisdagen skrev den US-amerikanska tidningen att enligt en rapport som den hade tillgång till ”visar bilder tagna från rymden att det finns elektroniska lyssningsstationer på Kuba som tros vara kopplade till Kina”. Man tillade att bilderna inkluderar ”nybyggnation på en tidigare orapporterad plats cirka 700 km (!) från den amerikanska flottbasen i Guantanamo Bay”.

I juni 2023 beskrev Fernández de Cossío en publicering i samma tidning om en påstådd överenskommelse mellan Kuba och Kina i militära frågor, om installation av en spionbas som ”fullständigt lögnaktig och ogrundad information”. Han betonade då i ett pressmeddelande att detta är villfarelser som sprids med den lumpna avsikten att rättfärdiga Washingtons exempellösa skärpning av den ekonomiska blockaden mot Kuba och destabiliseringskampanjer. Diplomaten påpekade att detta är ett försök att lura den allmänna opinionen i USA och världen, och tillade att dessa förtal ofta uppfinns av amerikanska tjänstemän.

Också Kina bemöter lögnerna i WSJ:

Utrikesdepartementets taleskvinna Mao Ming sade vid en presskonferens i Peking på onsdagen att Kina inte kommer att tillåta tredje part att förtala landets relationer med Kuba. Hon kommenterade att ”vi har noterat rapporten och även det faktum att den kubanske vice utrikesministern Carlos Fernández de Cossío har påpekat att rapporten inte har någon som helst grund. De påstådda kinesiska militärbaserna har aldrig existerat och har heller aldrig setts av någon”. Hon betonade att Kinas och Kubas samarbete är öppet och direkt, det är inte riktat mot någon tredje part. 

Talespersonen uppmanade Washington att sluta blanda sig i den karibiska nationens inre angelägenheter och fördömde den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Vita huset har bedrivit mot Kuba i mer än ett halvt sekel. ”USA har infört blockad och sanktioner mot Kuba i mer än 60 år, vilket har lett till stora katastrofer för det kubanska folket”, sade hon.

Hon fördömde också att den största av Antillerna, Kuba, kvarstår på USA:s lista över så kallade statliga sponsorer av terrorism. ”Att kasta lera på andra kommer inte att lindra deras egna brott. USA måste göra det motsatta. Sluta blanda sig i Kubas inre angelägenheter. Avlägsna Kuba omedelbart från listan över så kallade statliga sponsorer av terrorism. Upphäv blockaden och sanktionerna mot Kuba”.

Cubadebate 240702 och 240703, DN 240702 (ZT)

Fernández de Cossío: “Cuba niega la presencia de bases militares chinas en su territorio”