Kuba: Våra hjärtan finns i Palestina (fotoreportage)

Våra hjärtan finns i Palestina

Bilderna som kommer från Palestina är hjärtskärande. Dödsfall, barn, svält, förstörelse. Lite mer än åtta månader har gått i en massaker som inte verkar ha något slut. Det vill säga den senaste massakern, eftersom den israeliska belägringen och våldet har trappats upp under många år.

I en reflektion av Fidel Castro Ruz den 4 augusti 2014 sa han:

”Den israeliska regeringen förklarade en humanitär vapenvila i Gaza kl. 07.00 GMT i måndags, men några timmar senare bröt de den vapenvilan genom att attackera ett hus där 30 personer, mestadels kvinnor och barn, skadades och bland dem en åttaårig flicka som dog. Tidigt samma dag dödades 10 palestinier till följd av israeliska attacker på hela remsan, vilket innebär att antalet dödade palestinier nu uppgår till nästan 2.000.

Blodbadet har nått en sådan nivå att Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på måndagen meddelade att Israels rätt till säkerhet inte rättfärdigar den ’massaker på civila’ som landet genomför.

Nazisternas folkmord på judarna skördade ett hat hos alla jordens folk. Varför tror regeringen i det landet att världen kommer att vara okänslig för detta makabra folkmord som i dag begås mot det palestinska folket? Förväntas den ignorera hur mycket delaktighet det amerikanska imperiet har i denna skamlösa massaker?”

Året var 2014. I dag, 10 år senare, har folkmordet intensifierats.

Runt om i världen reser sig unga människor med mod och medmänsklighet i protest. Även på Kuba har de gjort det. Det här är några av de bilder som visar det. 

För mer om Kuba och Palestina, gå till Svensk-Kubanskas hemsida och sök på ”Palestina”.

Foton: Cubadebate, ENRO

Palestina i våra hjärtan

Cubadebate 240619 (ZT)

Nuestros corazones estan con Palestina