Kollaboratör blir samvetsfånge hos Amnesty

"Flaggan tillhör alla. Vi är uppkopplade. Ett fritt Kuba" Foto: Luis Manuel Otero Alcántara

Kubansk kollaboratör blir samvetsfånge hos Amnesty

Luis Manuel Otero Alcántara har av Amnesty utsetts till ”samvetsfånge” efter att i juni 2022 ha dömts till fem års fängelse för sina aktiviteter.

Otero är ledande i vad de kallar konstnärskollektivet MSI, Movimiento San Isidro i Havanna. Exempel på ”konstnärskollektivets” konst är t.ex. när en av dem sitter på en toalettstol insvept i den kubanska flaggan. MSI fick mycket publicitet i västvärlden under pandemin när de trotsade restriktioner, trotsade myndigheter och manade till demonstrationer och uppror mot Kubas regering. Otero har bland annat gjort sig skyldig till förolämpning av hemlandets symboler, förtal, attentat och upplopp.

 

Exempel på MSI:s konstnärliga verksamhet

De fick täta besök från USA:s högste diplomat i Kuba som kom för att visa sitt stöd. USA:s regering har upprepade gånger uttalat sig för MSI, som det också ger pengar. Otero har haft täta kontakter med USA:s ambassad och där framförallt Mara Tekach. Gruppen har varit i Washington och sammanträffat med bland annat Luis Almagro, OAS ökände generalsekreterare. Almagro var djupt involverad i statskuppen i Bolivia 2019 och åratals försök att störta Venezuelas regering. 

MSI på besök i Washington hos OAS´ generalsekreterare Luis Almagro

Kubanska medier har visat ett dokument om hur Alcantara tar emot en månatlig summa på tusen dollar från USA. Medlemmar i MSI har offentligt uttalat stöd för Trump och gillande för de förödande sanktionerna som Kuba utsätts för.

Washingtonbaserade Freedom House, som fördelar medel från USAs regering och som i åratal har stött kubanska dissidenter, gav sitt ”frihetspris” 2022 till Otero. Freedom House har haft tidigare CIA-chefen James Woolseys som chef.

Otero förespråkar störtandet av sitt lands regering, som trotsar USA:s strävan efter hegemoni. Man kan inte blunda för det faktum att USA sedan 1960 bedrivit ett krig mot Kuba, beväpnat och finansierat paramilitär som invaderat landet, utfört mordförsök, introducerat afrikanskt svinpestvirus och erbjudit skydd till terrorister som sprängt hotell och ett civilt flygplan då alla 73 ombord omkom.

Stormakten USA har som uttalat mål att störta Kubas regering. USA för ett skoningslöst ekonomiskt krig mot Kuba, något som medfört en djup kris i landet. Att Kuba straffar samarbetsmän som uppmanar till än mer aggressiva åtgärder mot sitt eget land är inget märkligt. Vilket land skulle inte göra det?

USA kanaliserar miljontals dollar årligen till kubanska artister, journalister och aktivister för att genomföra aktiviteter för ett ”regimskifte”.

Att Amnesty gör den betalde samarbetsmannen till samvetsfånge är beklagligt, men inte helt förvånande. Organisationen har givit stöd till USA:s invasion av Afghanistan, förmedlat lögner om att irakiska trupper ryckte spädbarn ur kuvöser i Kuwait, att Libyens dåvarande president försedde sina trupper med Viagra för att de skulle våldta kvinnor och andra lögner.

Amnesty i kampanj för NATO och ockupationen av Afghanistan

Zoltan Tiroler 221202

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72