Simma med tjurhajar i Kuba!

Foto: Shark Friends Dive Center Playa Santa Lucia

Simma med tjurhajar i Kuba!

Att simma med delfiner kan man göra på många platser i världen och också på flera platser i Kuba. Det är betydligt billigare än i t.ex. USA. Men i Kuba kan man också simma med hajar. En upplevelse som denne översättare gjort och bekräftar den beskrivning som ges nedan. Läs originalartikeln för mer detaljer. För övrigt är Kuba ett av de bästa dykplatserna i världen med skyddade korallrev och ett rikt marint liv.

Nu uppmärksammar CNN denna attraktion.

Hajen vänder och simmar rakt emot mig. Det finns bara öppet vatten mellan oss, ingen bur som skydd mot tjurhajen som kommer. Tjurhajar anses av många vetenskapsmän vara den mest aggressiva i världen. Jag börjar ångra mig.

Innan vi gick i vattnet försäkrade den kubanske dykinstruktören att ingen kund någonsin blivit biten.

Det är dykcentrat Shark Friends Dive Center vid Kubas nordkust norr från Camagüey i Playa Santa Lucia, som är den enda platsen i landet där dykare kan simma med hajar.

Med fler än 350 tänder, muskulös och en benägenhet att attackera båtar och människor så har tjurhajar ett fruktat rykte. Men attacker på människor är sällsynta, medan människor regelbundet dödar tjurhajar för deras fenor, lever och skinn.

I ökande utsträckning försöker vissa regeringar, inklusive Kubas, skydda hajarna. Man främjar arrangemang där besökare kan uppleva såväl öns ikoniska gamla bilar, cigarrer och dyk med dessa tandförsedda rovdjur.

Oro, en gråhårig dykinstruktör med mer än 20 års erfarenhet av att leda dyk med hajar, är entusiastisk. ”Det är myten om att hajar är farliga, en människoätare som är aggressiv, som gör att du efter att ha sett en haj en och en halv meter ifrån dig, kommer upp ur vattnet och säger ’det här var mitt livs bästa dyk.’”

För övrigt kan tilläggas att det är ett mycket enkelt dyk på grunt vatten där man sitter i sanden på botten medan tjurhajarna är på plats. Rekommenderas!

Att man kommer nära och att det är en pulshöjande upplevelse kanske kan anas av dessa foton.

(Efter dyket säljer arrangörerna både DVD och foton från dyket. De är av bättre kvalitet än dessa)

CNN Travel  221122 (nedkortat och redigerat)

Swimming with bull sharks: Cuba’s underwater tourism bet

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72