Kuppförsöket i Bolivia fortsätter

Bolivia nov 2021 Demo till stöd för MAS
November 2021 demonstrerades överväldigande stöd till Arce och MAS. Twitter @LuchoXBolivia

Det långdragna kuppförsöket i Bolivia fortsätter

Strejken utan slut, som den reaktionära oppositionen i Bolivias provins Santa Cruz kallat till, har pågått i närmare en månad. Det första kravet de ställde gällde folk- och bostadsräkning. Den frågan löstes förra helgen. Men oavsett fortsätter de att belamra gatorna i opposition mot vänsterregeringen under president Luis Arce och regeringspartiet MAS.

Strejken, som började den 22 oktober, har påverkat inte bara möjligheterna för invånarna i Santa Cruz att tjäna sitt uppehälle, utan har också skapat stor oro genom det klimat av våld och osäkerhet som råder i provinsen.

Strejken har utmärkts av våld, vandalism, rasism och trakasserier av dem som är mot den. Anhängarna till extremhögern och oppositionsledaren, provinsens guvernör Luis Fernando Camacho, startade strejken tillsammans med ordföranden i Pro Santa Cruz Civic Committee, Rómulo Calvo och rektorn för Autonomous University Gabriel René Moreno (UAGRM), Vicente Cuéllar. De har attackerat människor och organisationer som stöder president Arce och MAS.

4 november rapporterade Ombudsmannens kontor att sedan strejken startade har det skett minst 42 kränkningar av mänskliga rättigheter. Det innefattar fysiska attacker, attacker mot pressen, våldtäkter, mord, mordbrand på kontoret för jordbrukarna Confederation of Peasant Workers (CSUTCB) och plundring av Fackföreningens kontor.

10 november rapporterade presidentens kontor att det inkommit 178 klagomål om skador, fyra dödade och en gruppvåldtäkt.

Strejken har också orsakat svåra skador på landets ekonomi. 11 november rapporterade finansministern att landet förlorat mer än 700 miljoner US dollar på grund av strejken.

Trots att regeringen modifierat planerna för bostads- och folkräkningen fortsätter strejkerna mot regeringen.

Universitetsprofessor Gabriel Villalba Pérez kommenterar att folkräkningen bara varit en ursäkt för upploppen. Oppositionen har ändrat sig gång på gång och dessutom är det inte regeringen som ansvarar för folkräkningen. Slutligen kom man överens om att räkningen ska ske i mars 2024 och resurserna till provinserna, som fördelas utifrån räkningen, ska vara klar i september 2024.

Pérez säger att under de senaste veckorna har vi blivit vittne till systematisk regional terrorism med t.ex. mordbränder, vandalism, terror mot människor som vill gå till sina arbeten. Det är beväpnade grupper som leds av Unión Juvenil Cruceñista (UJC), en paramilitär grupp. I praktiken är det den fascistiska, väpnade grenen av Santa Cruz Civic Committee.

All terror syftar till att återskapa de förhållanden som rådde när statskuppen genomfördes 2019.

Regeringens åtgärder har inte varit tillräckliga. En hård president med en kraftfull arm borde har genomdrivit rättigheterna för majoriteten av medborgarna, vars rättigheter kränks. Regeringen har inte varit uppgiften vuxen, inte heller polisen. Faktiskt så satt polischefen i möte med Camacho medan en grupp nära knuten till guvernör Camacho vandaliserade Jordbrukarnas högkvarter i Santa Cruz.

Många människor känner att regeringen har övergett dem och lämnat dem åt sitt öde. De är väldigt upprörda. Det är i praktiken folket, de sociala organisationerna som står ansikte mot ansikte och kämpar mot dessa organiserade paramilitärer.

Folket accepterar inte en ny kupp. De besegrade ett försöker hösten 2021 när kommittéerna försökte omorganisera sig mot Arce-regeringen. Nu försöker kommittéerna igen.

Nu när det finns en överenskommelse om folkräkningen har oppositionen istället rest frågan om federalism i Bolivia. Det skulle vara en stat olik den vi nu har. Jag tror de kommer att de kommer att fortsätta med sina attacker mot regeringen och MAS.

Denna konflikt har återfött Camacho politiskt och han har blivit en viktig politisk aktör, samt en viktig politisk allierad till USA:s, Englands och EU:s internationella geopolitiska intressen.

Bolivia har de största litiumreserverna i världen och det har också viktiga järnmalmstillgångar. De finns i Santa Cruz-provinsen. Det finns utländska intressen som vill destabilisera regeringen och installera en marionettregering, såsom den förra kuppregimen under Jeanine Añez var. Den regeringen serverade alla Bolivias naturresurser på ett silverfat till internationella konsortier i USA och Europa.

Ytterligare ett krav som oppositionen nu driver är att alla gripna för våldshandlingar under strejken ska friges. Regeringens svar på det är att det är beslut som de rättsliga myndigheterna fattar.

Media, också här i Bolivia, presenterar en fullkomligt partisk och ensidig bild av händelserna. Det är den roll som media alltid spelat i landet. De är och agerar som oppositionen. De agerar alla tillsammans som en kartell och i realiteten är de den viktigaste oppositionen som MAS har att bemöta.

Högergrupperna i Santa Cruz bryter mot internationell rätt genom att attackera hälsovårdsarbetare och hindra ambulanser från att komma fram. Polisen i staden har registrerat över 20 fall av fysiska attacker mot hälsovårdsarbetare och ambulanser. Många av dessa attacker har medfört att patienter inte kunnat köras till en vårdinrättning.

För att få igenom sina krav blockerar de vägar och kräver betalt av alla som vill passera. De som inte betalar attackeras av unga män med käppar och baseballträn. 

Tanya Wadhwa, People’s Dispatch 221118 (redigerat och nedkortat)

“Bolivians will not allow a new coup d’état to take place” says Gabriel Villalba Pérez

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)