Köpcentra plundras, konst censureras

För några dagar sedan plundrades köpcentra i Colombias huvudstad Bogota av hundratals människor. Plundringar förekom i ytterligare tre regioner av landet. Regeringen införde utegångsförbud, men den dominerande internationella pressen har inte rapporterat detta. Samma medier som för knappt en månad sedan hade rubriker som ”militären har tagit kontroll över köpcentra i Venezuela efter plundringar”. Samma medier som utfärdade en internationell varning på grund av ”den allvarliga sociala och ekonomiska krisen” i landet.

Vi kan läsa oss till att Colombia är ursprunget till 92 % av allt kokain som beslagtas i USA. Landets regering har uppmärksammat den ”alarmerande ökningen av produktionen” i just Colombia. Men häpnadsväckande nog, så anklagar bolagsmedierna Venezuela, inte Colombia, för att vara en ”narkostat”!

Medierna nämner knappt att Brasiliens regering har påbörjat en militär intervention i Rio de Janeiro. Hade det hänt i Venezuela skulle hela medieapparaten ha gått igång med analyser av landets sociala kris. Men eftersom det sker i högerdominerade Brasilien säger man bara att det sker för att ”bromsa våldsvågen”. Under tiden försöker kuppresidenten Michael Temer, med stöd av alla stora brasilianska medier, öka sina katastrofala popularitetssiffror med denna gest av att ta i med hårdhandskarna mot kriminaliteten. Han vill få bort fokus från de massiva folkliga protesterna mot hans anti-sociala politik.

Donald Trump föreslår beväpning av 20 % av lärarna i USA för att undvika fler skolskjutningar. Han stöds av National Rifle Association. Den europeiska pressen gör en kritisk genomgång av vapenförsäljningen i USA. Men man gör inga analyser av det demokratiska tillståndet i ett land som ser det som en grundlagsrättighet att vara beväpnad. Men tänk om det varit i Kuba som närmare tvåtusen människor dödats av skjutvapen på bara en och en halv månad!

De senaste dagarna har man i Spanien kunnat läsa mycket om yttrandefrihet. En advokat har förbjudit tryckning och försäljning av boken ”Fariña”, om knarkhandeln i Galicia. Musikern och rapparen Valtonyc dömdes till tre och ett halvt års fängelse, anklagad för uppmuntran till terrorism och allvarlig skada på monarkin på grund av en sångtext. De viktigaste spanska medierna försvarar domen mot honom. Samma medier som noggrant och i detalj informerar oss om varje påstått censurförsök i Kuba.

Utställningen Feria de Arte Contemporaneo i Madrid har stängt ner utställningen ”politiska fångar i dagens Spanien”. De stora spanska medierna ignorerar detta uppenbara fall av censur. De få som inte gör det nämner inte kopplingen till den pågående katalanska självständighetsprocessen. På utställningen presenteras också andra fall av censur som pressen förtiger. Det gäller den baskiske politikern Arnaldo Otegi, twittermeddelanden om operation ”Araña”, ungdomarna från Altasau eller den nedstängda dagstidningen ”Egin”.

Men spanska regeringen, spanska politiker och spanska medier fortsätter att ge världen lektioner om yttrande-, mötes- och pressfrihet.

Cubainformaciontv 180227 (med utförliga källhänvisningar i originalet)