Splittrad opposition i Venezuela med Trump som livlina

Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Presidencia

Kandidatuppställningen i venezolanska presidentvalet är klar. Valmyndigheten meddelade igår tisdag att sex kandidater registrerats. De är sittande presidenten Nicolas Maduro, som nominerades av 10 politiska partier, bl a PSUV, PPT, Tupamaros, SOMOS, ORA, PCV m fl. Francisco Visconti (FNAB) och Reinaldo Quijada (UPP89), båda tillhörande kritiska rörelse inom chavismen.

Från oppositionen ställer tre kandidater upp. Henri Falcón, tidigare guvernör i delstaten Lara, med socialdemokratisk profil och som får stöd av tre kända oppositionspartier Avanzada Progresista, MAS och socialkonservativa Copei. Alla tre medlemmar i oppositionsalliansen MUD. Majoriteten i MUD beslutade dock förra veckan att inte delta i valet. Två andra oppositionskandidater som står utanför partimaskineriet är pastorn Javier Bertucci och företagaren Luis Alejandro Ratti.

Opinionsmätningar menar att det är Maduro och Falcón som kommer att dra till sig flest röster. Pastor Bertucci kan överraska. Den stora frågan i presidentvalet kommer att kretsa kring valdeltagandet. Två opinionsinstitut som står oppositionen nära menar att mellan 75% (Datanálisis) och 63% (Ivad) av befolkningen vill rösta. Både Maduro och Falcón förlorar på ett lågt valdeltagande. Maduro behöver ett högt valdeltagande för att legitimera en seger och Falcón behöver mobilisera oppositionen för att ha en chans till seger. En gåta just nu är vad den delen av oppositionen som bojkottar valet kommer att göra. Det ser svårt ut att mana till liknande demonstrationer som förra året. Med Falcón som presidentkandidat har det blivit tydligt att oppositionen är splittrad och försvagad. Bedömare menar att de enbart har det internationella kortet kvar. Men med tanke på valrörelserna i Mexiko och Colombia samt den politiska krisen i Peru är det enbart Trump som de har kvar som livlina.

Venezuelanätverket 180228