Korruption och förskingring i Nicaraguansk NGO

Foto: privat

Nicaragua: NGO använde en dryg miljon CIA-dollar för egen vinning

Penninganslag från CIA:s ”biståndsorgan” NED, IRI, USAID till Luciano Garcia som skulle organisera den antisandinistiska exilen i Costa Rica. Det enda han gjorde var att arrangera en konferens den 28 juli och i stället köpte han en gård för nästan en miljon kronor, tre charkuterier och diverse fordon. Det är detta ”civilsamhälle” som också svenska UD stöder.

Nästan tio miljoner kronor betalades ut av ett par av CIA:s ”biståndsorganisationer”, National Endowment for Democracy (NED), USAID och NDI till den nicaraguanske medborgaren LUCIANO GARCÍA, direktör för NGO:n ”Hagamos Democracia”. Men han investerade inte miljonerna för den kontrarevolutionära exilen i Costa Rica, utan för egen vinning i en gård, fordon och tre charkuterier i Costa Rica!

Garcia sjappade från Nicaragua efter att upproret april-juli 2018 för att störta den lagliga sandinistregeringen hade slagits tillbaka. I grannlandet satte Garcia upp sin företagsverksamhet, berättar nyhetsportalen ”Nicaleak”. Luciano García, alias ”Chanito”, hade förvandlats över en natt till en magnat i Costa Rica medan hans av CIA-dollar finansierade terrorister under kuppförsöket 2018 knappt överlever. Många går omkring och tigger i huvudstaden i Costa Rica, San Josés, gator och sover i parkerna under de kalla nätterna på      1 170 meters höjd över havet.

Enligt Nicaleak köpte Luciano García år 2017 ordförandeskapet för NGO:n ”Hagamos Democracia”, med det hurtfriska typiska USAID-namnet ”Låt oss skapa Demokrati”. Garcia hade en liten knappt lönsam klädbutik i ett köpcentrum i Nicaraguas huvudstad Managua. Organisationen ”Hagamos Democracia” finns i en rad länder i världen, så också här i Honduras där den föreslog sig själv, efter militärkuppen den 28 juni 2009, som ”övervakare” av det USA-riggade valet den 26 november 2009, fem månader efter militärkuppen.

I en intervju jag gjorde med Rolando Bu, ordförande för Hagamos Democracia-Honduras, berättade han att USAID finansierade deras ”valövervakning” som bestod av 1 100 observatörer vid de över 6 000 valdistrikten i landet som räknade samman rösterna den 26 november 2009 som Motståndsrörelsen uppmanade att bojkotta. Han uppgav att USAID finansierade organisationen till 29 procent.

Hagamos Democracia-Nicaragua har sedan flera år finansierats av NED. Det är offentliga uppgifter. Eller som NED:s grundare sa 1981 till Washington Post: ”Det som CIA gjorde under täcket gör vi nu helt offentligt”!

När Trumps folk misslyckades med uppgiften att störta FSLN-regeringen 2018 gickmånga av dem i ”exil” till grannlandet Costa Rica, där de togs emot av en totalt underordnad regering till USA. CIA:s filialer så som NED, det Internationella Republikanska Institutet (IRI), USAID och Europeiska Unionen stod bokstavligen och väntade på dem. Inte på de tusentals ”tranqueros”, kuppförsökets aktivister eller det betalda trasproletariatet av drog- och alkoholmissbrukare som under tre månader fick sina behov tillfredsställda av personer som Garcia, Mairena, Maradiaga eller Juan Sebastian Chamorro, utan på ledarna.

 USA pumpar in mängder av dollar till en rad NGO:er med syfte att störta landets regering. I tabellen visas en del av bidragen. 

Men för CIA spelar det ingen roll vilket slags klientel de rekryterar. Agenturen vill ha folk som kan göra livet till ett h-e för att sabotera Nicaraguas ekonomiska och sociala utveckling. Därför anslog de nämnda organisationerna nästan tio miljoner kronor till Garcia för att ”ge kurser” och utbilda unga nicaraguaner som demokratirepresentanter, vilket i klartext betyder ”i tjänst hos State Departement”! Och anslaget girerades till Luciano Garcia.

Garcia genomförde en konferens den 28 juli i år men hans kuppallierade i trängde sig in på mötet på lyxhotellet i San Jose de Costa Rica och krävde ”pappren på bordet”!

I en av de publikationer som de publicerat i Facebook undrar de om någon av de landsflyktiga kuppmedlemmarna i Costa Rica har fått ta del av någon av de kurser som Luciano García fick CIA-dollar för och som gavs via `Hagamos Democracia´, för att ”vägleda dem om hur man kan störta president Daniel Ortega”?

Rasande över hur denne ”medelmåtta” i Nicaragua plötsligt poppade upp som en magnat med en gård i Costa Rica för 69 miljoner colones, nästan en miljon svenska kronor, samt införskaffandet av tre charkuteriaffärer, blev för mycket för den nicaraguanska exilen. Garcia polisanmäldes till de costarrikanska åklagarmyndigheterna, där `affären´ nu utreds. Till sin hjälp har åklagarna en rad dokument över de ”affärer” Garcia har gjort, med ”CIA-dollar”. Dokumenten illustrerar de miljonärsinvesteringar som gjorts av ”Chanito Chanchito”, som Garcia döpts till (den lille Grisen).

Dick Emanuelsson 210818 (nedkortat)

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0