Kuba gasar på för fullt i vaccinationskampanjen

September avgörande månad för Kubas vaccinationskampanj

Du kan enkelt stödja Kubas vaccination mot Covid-19! Och också Kubas bistånd till andra länder. Se längst ner i denna artikel. 

Denna september är en avgörande månad för massvaccineringen mot Covid-19 i Kuba. Enligt chefen för BioCubaFarma, Eduardo Martínez, går produktionen av de kubanska vaccinen mycket bra. Målsättningen är att drygt 90 procent av alla kubaner fått åtminstone den första dosen under september.

Processen är avhängigt av hur produktionen fortskrider. När det gäller vaccinet Soberana, utvecklat av Instituto Finlay de Vacunas (IFV), finns en del problem delvis beroende på USA:s blockad. ”Blockaden har sin inverkan och vi behöver hitta alternativ. Men dessa fördyrar och försenar inköpen av ingående ingredienser och orsakar tekniska problem i upptrappningen av produktionen”, sa Martínez.

Men han försäkrar att i oktober har en hög andel av befolkningen genomfört hela vaccinationsprogrammet med tre doser och i november bör i stort sett alla kubaner (11,3 miljoner) vara immuniserade.

Då kommer barn över tre år liksom allergiker och konvalescenter från Covid-19 vara immuniserade.

Kuba kom igång med vaccinationen först i maj, medan andra länder började redan i december 2020. ”Trots det visar Kuba resultat över världsgenomsnittet vad gäller att ha fått minst en dos och också när det gäller fullständig vaccination: 48 procent av Kubas befolkning har fått minst en dos vilket är 5,4 miljoner kubaner.”

Kuba är i samtal med WHO om de vacciner som landet utvecklat. Vid nästa möte blir det tillfälle att visa resultaten och börja diskutera processen av erkännande av de kubanska vaccinen.

Martónez framhöll att den största fördelen med immunisering är att det minskar risken för att dö eller bli allvarligt sjuk av Covid-19. Han berättade att de kubanska bioteknikerna redan arbetar på att utforma nya vaccin som har ännu bättre effekt mot infektion och överföring av sjukdomen. Kuba är det enda land i Latinamerika som bekämpar pandemin med tre egna vaccin: Soberana 02, Soberana Plus och Abdala.

Kliniska studier pågår på ytterligare två vaccinkandidater: Soberana 01 och Mambisa. Den sistnämnda är en av sju i världen som det forskas på för att intas genom näsan.

Prensa Latina 210831

Septiembre será decisivo para vacunación antiCovid-19 en Cuba

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0