”Lägg ner OAS!”

”Lägg ner OAS!”

Rösterna som kräver att OAS (Organisationen för Amerikas Stater) ska ersättas växer. Istället framhålls Celac (Organisationen för de Latinamerikanska och Karibiska staterna) som ett alternativ. Detta skulle göra det möjligt att koncentrera sig på en regional integration i ”latinkaribien”.

En av de utlösande faktorerna för missnöjet med OAS är dess generalsekreterare Luis Almagro, som har USA:s fasta och ovillkorliga stöd i sin inblandning i de olika staternas interna affärer.

Almagro ställde sig bakom en OAS-rapport från 2019 där det påstås att det förekom oegentligheter i valprocessen samma år och ”fusk” till förmån för dåvarande presidenten och kandidaten Evo Morales.

På ett extra möte i OAS´ Permanenta Råd 25 augusti fördömde bolivianska justitieministern Ivan Lima, utrikesministern Rogelio Mayta och Bolivias ambassadör i OAS Hector Arce Zaconeta rapporten och anklagade Almagro för att gå utanför sina befogenheter och kränka Bolivias suveränitet, samtidigt som han kränkte OAS´ regler och de internationella principerna för icke-inblandning. Bolivia har framfört möjligheten av att vidta rättsliga åtgärder mot Almagro för hans falska påståenden och för hans stöd till statskuppen 2019. I början på augusti sade utrikesministern Mayta att ”det bästa Almagro kan göra är att lämna OAS. Går han inte frivilligt gör han saken värre och det kan resultera i att han kastas ut från sitt uppdrag.”

Bolivia anklagar Almagro för brott mot mänskligheten och framhåller att Almagro aldrig fördömde de 36 morden, de fler än 800 skadade, de 1 500 olagligt gripna och det hundratal förföljda under Jeanine Añez´ kuppregim.

Bolivias hållning vid detta möte fick stöd av Mexiko och Nicaragua som fördömde inblandningen från OAS i valprocessen och stödet till kuppregimen Añez.

Nicaraguas ambassadör betraktade OAS-rapporten som ”bedräglig och olaglig” och upprepade sitt lands ”fasta och osvikliga stöd och solidaritet med folket och regeringen i Bolivia, som fortsätter att stå emot stöd för en kupp och aggression från OAS´ generalsekreterare.”

Mexikos ambassadör kritiserade Almagro för att denne ”gått långt utanför sitt uppdrag” och ”fördjupat polariseringen” i regionen. Mexikos utrikesminister sa att ”OAS får inte fortsätta att vara ett verktyg för intervention.” Han sa också att vid Celacs nästa toppmöte 18 september så kan ”Mexiko, med den utmärkta dialog som det har med USA:s president och vicepresident, vara det som möjliggör en sådan överenskommelse.”

24 juli, vid ett tal för att hylla Latinamerikas befriare Simon Bolivar, framförde Mexikos president önskan om att ersätta OAS med en annan organisation som inte ”är lakej till någon”, något i stil med EU.

Initiativet till att ersätta OAS, som framfördes för mer än ett årtionde sedan av Venezuelas president Hugo Chávez, börjar ta form i regionen. Det beror på att stabiliteten och integrationen har skadats av OAS som har en historia av att vara under USA:s kontroll. OAS har främjat statskupper som i Bolivia, militära interventioner som i Venezuela och isolering av Kuba, bland många andra skamliga aktioner.

Cubadebate 210901

Rechazo a la OEA toma fuerza en América Latina y el Caribe

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0