Kraftigt ökade anslag för att störta Kubas regering. OCH: Ännu en bank tvingas bryta med Kuba.

NED spelar en stor roll i USA:s ansträngningar att påverka regeringar i olika länder

National Endowment for Democracy, NED, är ett av USA:s viktigaste organisationer för undergrävande verksamhet. Det har fått kraftigt ökade resurser för undergrävande verksamhet i bland annat Kuba. NED informerade i måndags om att det förra året spenderade 4 643 525 dollar i Kuba. [bra koll på miljonrullningen av skattebetalarnas pengar där] Det är en ökning med 22 procent jämfört med året innan. De som fick mest pengar var i tur och ordning Directorio Democratico Cubano, Grupo Internacional para Responsabilidad Social Corporativa en Cuba och Cubanet News Inc.

[NED är också en huvudaktör i Venezuela med utbildning och finansiering av landets opposition. NED har exempelvis bekostat en omfattande utbildning av den självutnämnde ”president” Guaidó. Än så länge har den investeringen inte gett avkastning.]

Granma 190319

Bank i Panama stänger konton för företag som handlar med Kuba

Banken Multibank i Panama stängde plötsligt ett okänt antal bankkonton för företag som handlar eller har relationer med Kuba. Ett av kontona tillhör den kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina.

Företrädare för Multibank nekade till att detta var på grund av yttre påtryckningar eller att det hade med USA:s blockad att göra. De säger att detta är en ”uppdatering av bankens interna politik och affärsinriktning”.

Minst ett tiotal företag med kubanska kontakter, vilka vägrar banken att uppge, fick ett kort e-postmeddelande daterat 1 december 2018 som sade: ”Vi informerar om att på grund av ny intern politik och trogna de bästa bankåtagandena, nationellt och internationellt, justerar vi våra processer och affärer. Vi meddelar att Banken har tagit beslutet att stänga ner ert bankkonto kommande 28 december 2018”.

I ett senare telefonsamtal meddelades att tiden förlängdes till 3 januari 2019, medan andra företag fick uppskov till slutet på mars.

Redan tidigare, i oktober 2018, hade Multibank meddelat att från 31 december skulle transaktioner ske i euro och inte i US dollar, vilket hade varit fallet fram till dess. Till meddelandet bifogades en så kallat ”Trump-lista”, som innefattade en ny grupp av kubanska företag som lades till en tidigare lista på företag som utsätts för blockad.

Sedan 2006 har Multibank varit så gott som ensam om att hantera banktransaktioner mellan Panama och Kuba. Transaktionerna gjordes med användning av den lokala valutan, Balboa. (Som är knuten till US dollar 1:1).

Bankens ledning har försökt att rättfärdiga nedstängningen av bankkontona: ”Vår Internationella Bank, har på uppdrag av styrelsen, genomfört förändringar i sin strategi på alla områden som vi har med olika länder. Kuba är ett av dessa”, förklarade Melissa Valderrabano bankens ställningstagande för Prensa Latina. Hon påminde om att banken öppnat ett kontor i Havanna 2015, men förklarade att det nu handlade om ett nytt fokus på hur arbetet ska utföras för olika kunder. Utifrån detta ska ”adekvata åtgärder som följer av detta vidtas” gentemot Kuba.

På frågan om hon visste hur stor skada detta skulle ha på enskilda, kubanska och panamanska företag, följde en lång tystnad. Efter denna tystnad: ”vi letar just nu efter sätt att fortsätta att stödja kunderna, vi sitter inte med armarna i kors.” Bankens spanske rådgivare Pau Solanilla hittade på en förklaring som gick ut på att det inte bara handlade om Kuba, utan också marknader. Dessa ville han dock inte namnge, men inom ”några veckor” skulle det bli offentligt.  Men fyra månader senare har detta fortfarande inte skett.

”Det är möjligt att några åtgärder påverkar dessa kubanska företag på ett avgörande sätt, och varje fall studeras för att se hur vi kan hjälpa dem, även om bestämmelserna gäller alla och hela bankväsendet”, sade denne som internationella medier betecknar som en ”expert på den kubanska marknaden”.

Prensa Latina fick, via en källa i banken till en tidigare kund, bekräftat att åtgärderna enbart berör Kuba. Andra källor uppger att Multibank ställdes inför ett ultimatum att bryta med ön om det skulle kunna behålla sina finansiella kontakter.

Valderrábano medgav att det är obligatoriskt att uppfylla kraven från USA och de listor som stormakten upprättar. Det då listorna är ”internationella”. Han ansåg inte att detta var en extraterritoriell tillämpning, trots att listorna görs upp av USA:s skattemyndigheter. På en fråga från Prensa Latina om att Multibank med detta ansluter sig till USA:s blockad, svarade ”rådgivaren” Solanilla: ”det är ett obestämt påstående, det är subjektivt,  det är en del…det är inte anpassat till verkligheten.” Jaså.

Cubadebate 190329 (nedkortat)

Banco panameño cierra cuentas bancarias de empresas que comercian con CubaCubadebate 190329