Krav på slut på blockad inför coronapandemin

Internationella samfundet vill ha slut på sanktionerna i pandemins spår

Flera internationella organisationer har uppmanat till lättnader i USA:s ekonomiska sanktioner mot Venezuela och andra länder i Syd som kämpar mot Covid-19 pandemin.

I ett brev till världens 20 största ekonomier, G20, förespråkar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres lättnader i de internationella sanktionerna som riktas mot Venezuela, Kuba, Nordkorea och Zimbabwe, rapporterar Foreign Policy.

”Jag uppmuntrar ett stopp i sanktionerna mot länder för att försäkra tillgången till livsmedel, viktiga hälsoprodukter och Covid-19 medicinskt stöd. Detta är tid för solidaritet, inte uteslutning.”

I en parallell åtgärd lanserade Guterres ett upprop i onsdags på drygt 2 miljarder dollar till stöd för 20 nationer i syd som kämpar mot viruset, inklusive Venezuela, som del i en global åtgärdsplan från FN.

I tisdags talade FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet i Geneve och uppmanade att de omfattande sanktionerna mot Venezuela, Kuba och andra länder skulle ”lättas” eller ”upphöra tillfälligt” då de ”försvårar medicinska ansträngningar i ett land så höjder de risken för oss alla.”

Bachelet har tidigare uttryckt bekymmer över det humanitära priset för Washingtons sanktioner mot Venezuela, men har inte tidigare uppmanat till att de unilaterala åtgärderna ska hävas.

Den förre chilenske presidentens uppmaningar kom strax efter liknande kommentarer från EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell som stöder krav från Venezuela och Iran för nödhjälpsfinansiering från Internationella Valutafonden IMF.

”Vi kommer att stödja detta krav då dessa länder är i en mycket svår sanktion, huvudsakligen på grund av USA:s sanktioner som hindrar dem från inkomster från oljeförsäljning”, sade toppdiplomaten under en virtuell presskonferens i måndags.

Både Caracas och Teheran har skickat formella uppmaningar till IMF på 5 miljarder dollar för att bemöta pandemin. Medan IMF fortfarande inte svarat Iran, var den snabb att neka Venezuelas krav med motiveringen att banken inte har ”klarhet på erkännande” av Maduroregeringen.

I tisdags sade Maduro att ”det finns en växande medvetenhet i världen om den kriminella blockaden och sanktioner.” Han sa också att Venezuela förberedde legala och diplomatiska vägar för att få sanktionerna hävda åtminstone under coronaviruspandemin.

Venezuelanalysis 200326 (nedkortat)

UN, EU Urge Venezuela Sanctions Relief as Coronavirus Outbreak Intensifies

En rad länder kräver slut på USA:s sanktioner

En rad länder ber nu FN att ingripa för att USA:s tvingande straffåtgärder hävs. Undertecknarna i brevet till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skriver att tidpunkten är vald med tanke på global solidaritet, samarbete för att samla gemensamma krafter på nationell, regional och internationell nivå utan någon diskriminering. I brevet fördöms USA:s åtgärder då de stryper ländernas ansträngningar att bekämpa coronaviruset. Det gäller framförallt införskaffning av utrustning och mediciner. ”Vi får inte tillåta att politiska hänsyn ska hindra oss från att rädda liv”, står det i brevet som skickades i onsdags.

Förutom att bromsa pandemin, ”det allvarligaste nödläget för hälsovården i modern tid”, behöver länderna också bemöta de svårigheter som sanktionerna innebär.

Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea, Kuba och Nicaragua skickade det gemensamma brevet för att FN ska kräva hävandet av USA:s blockad och sanktioner.

Telesur 200326

Países piden a la ONU interceder para el levantamiento de las medidas coercitivas de EE.UU

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0