Kuba-amerikaner: ”Vad hände med Demokraternas Kubapolitik?”

USA:s president Biden 2022 i SvD

Kuba-amerikaner frågar sig: Vad hände med Demokraternas Kubapolitik?

Förra veckan spred sig kuba-amerikaner på Capitol Hill och på utrikesdepartementet med en varning till demokraterna och Bidenadministrationen: Agera nu för att stoppa USA:s delaktighet i det ekonomiska lidandet för miljoner människor på Kuba eller riskera att stöta bort en viktig grupp av anhängare inför ett nära förestående presidentval.

Det var en påminnelse om att entusiasterna på den hårda högerkanten för maximalt tryck mot Kuba inte talar för alla kuba-amerikaner – kanske inte ens för en majoritet av dem. De många besöken hos kongressledamöter och UD-tjänstemän hamrade in ett konsekvent budskap som sammanfattades i ett medföljande skarpt brev till president Biden, undertecknat av mer än 100 organisationer och ca 650 personer: ”Vi är chockade och besvikna över din likgiltighet inför de kubanska familjernas lidande både på Kuba och här i USA.” Kampanjen visade också att medan Biden står inför tryck från aktivister inom det demokratiska partiet och den progressiva basen på grund av hans regerings fortsatta stöd till Israels krig i Gaza, finns det en annan aspekt av hans utrikespolitik som dämpar entusiasmen – men med mycket mindre uppmärksamhet från allmänheten.

”Kubanska barn dör just nu på grund av brist på mediciner, folk svälter”, säger Carlos Lazo, en gymnasielärare och veteran från Irakkriget från Seattle, som leder Puentes de Amor, [”Broar av kärlek”] en grupp som hjälper till att leverera mjölkpulver och andra förnödenheter till Kuba. ”Folk som stödde [Biden] är verkligen besvikna. Jag har kuba-amerikanska vänner som säger: ’Jag kan inte rösta på Biden med gott samvete’ … Jag säger: ’Okej, men om du inte röstar kommer du att hjälpa Trump’. Det är till och med svårt för mig att argumentera och säga: ”Hörni, vi borde rösta på Biden”.”

”Jag är väldigt besviken på Biden, och jag tycker att han behöver veta att han förlorar en del röster”, säger Camila Piñeiro, ekonom och utvecklingskonsult i Washingtonområdet. ”Det liknar på sätt och vis det som muslimerna och de arabiska amerikanerna gör” i förhållande till Gaza. ”Det kommer till en punkt där jag egentligen inte bryr mig om Trump blir vald. Jag kan inte rösta på Biden om det innebär att jag stödjer någon som orsakar så mycket smärta för mitt folk.”

Attacker på administrationen från dess vänstra flank i ett antal frågor – klimat, invandring, polisvåld, Gaza, Kuba – ger upphov till en liknande, tröttsam politisk kalkyl. Vad är avvägningen i moderata röster? Vart ska de progressiva annars ta vägen? Förespråkare för en återgång till Barack Obamas engagemangspolitik gentemot Kuba försöker vända upp och ner på den kalkylen. Biden ”kommer inte att vinna röster genom att försöka överträffa republikanerna”, säger Manuel Gómez, en pensionerad specialist inom arbetsmiljö och miljösäkerhet och tidigare verkställande direktör för Cuban American Committee for Normalization of Relations.

Opinionsundersökningar tyder på att det ligger något i denna logik, även i södra Florida. I Miami-Dade County har stödet för diplomatiska förbindelser med Kuba och motståndet mot det över 60 år gamla handelsembargot minskat sedan toppnoteringarna i slutet av Obama-administrationen, men 53 procent av kubanerna där är fortfarande för diplomatiska förbindelser, och större majoriteter stöder också försäljning av mat (64 procent), medicin (72 procent) och att föra en politik ”för att förbättra det kubanska folkets ekonomiska välbefinnande” (64 procent), enligt Florida International Universitys Cuba Poll 2022.

Förespråkarna, som organiseras av koalitionen Alliance for Cuba Engagement and Respect, påpekar att Biden i sin kampanj 2020 lovade att göra just detta. ”Som president kommer jag omedelbart att upphäva Trumps misslyckade politik som har skadat det kubanska folket och inte gjort något för att främja demokrati och mänskliga rättigheter”, sade han till Americas Quarterly i mars 2020. Men även om Biden har lättat på en handfull av de många sanktioner som Trump införde utöver embargot, kan enskilda amerikanska turister fortfarande inte besöka Kuba, amerikanska investerare kan inte fritt stödja kubanska entreprenörer, och det mest skadliga av allt är att Biden har låtit Trumps sista-minuten-utpekande av Kuba som en statlig sponsor av terrorism vara kvar, vilket har förlamat Kubas tillgång till internationella banker och världsmarknader. Den resulterande ekonomiska krisen, som förvärrats av pandemin, har lett till brist på mat, bränsle och medicin, och har drivit mer än 500 000 kubaner att fly från ön och dyka upp vid USA:s gräns sedan 2021, enligt siffror från US Customs and Border Protection.  

Vita Huset svarade inte på förfrågningar: ”Administrationen har tidigare meddelat en rad åtgärder för att stödja det kubanska folket, inklusive stöd till utvecklingen av den privata sektorn, lättnader i reserestriktioner och utökade konsulära tjänster vid USA:s ambassad i Havanna”, sade en tjänsteman vid utrikesdepartementet till The Nation via e-post. ”Vi har genomfört många av dessa åtgärder och är fast beslutna att fortsätta våra ansträngningar inom dessa kritiskt viktiga områden.” När det gäller beteckningen ”sponsor av terrorism” skrev tjänstemannen: ”Varje framtida översyn av Kubas status kommer att baseras på den lag och de kriterier som fastställts av kongressen.”

Frustrationen över Biden kokade över i december när demokrater i kongressen sa att de fått veta att utrikesdepartementet inte ens hade börjat granska om Kuba hörde hemma på terroristlistan. ”Det kändes som una falta de respeto, som vi säger på Kuba” – en brist på respekt, säger Jorge Quintana, tidigare vice ordförande för den latinamerikanska gruppen i Democratic National Committee. Detta var en av anledningarna till att aktivisterna samlades i D.C. för att protestera: Biden höll inte sitt kampanjlöfte. ”De som är emot lättnader arbetar 24-7, och det måste vi också göra”, säger Quintana.

Advokatens demokratiska allierade i kongressen är också redo att skruva upp värmen. ”Jag är inte bara förbryllad, jag är förbannad” på Bidens slow motion om Kuba, säger representant Jim McGovern från Massachusetts. ”Den här politiken, som är en fortsättning på Trumps politik, är bara dum. Den är kontraproduktiv. Den skadar just de människor som vi påstår att vi bryr oss om.”

Påverkan på Amerikas gräns – och den politiska vinsten som lättnader kan ge – upptar Greg Casar, den unga progressiva demokraten från Texas. ”Det här är ett billigt sätt för presidenten att ta itu med några av de invandringsfrågor som han kritiseras för av högerflygeln”, säger Casar. ”Vi ber inte ens om att presidenten ska ge människor mat. Vi ber bara om att USA ska sluta delta i att låta människor svälta.”

Pramila Jayapal, den progressiva demokraten från Washington State och ordförande för Progressive Caucus, anser att en upptining av relationerna är bra för USA. ”Vi försöker verkligen lyfta fram frågan om Kuba och vårt nationella intresse av att inte ha en misslyckad stat 90 mil från den södra gränsen, att inte ha en humanitär kris och att kunna stödja det kubanska folket”, säger hon. ”Det kommer förmodligen att bli svårt att få igenom något före valet, men förhoppningsvis kan vi ordna det så att vi kan göra det så snart vi är klara i november.”

Och vad händer om Biden förlorar? Det kanske är en klen tröst för progressiva väljare – men Trump utdelade sitt hårdaste slag mot det kubanska välståndet efter att han förlorat valet 2020 och placerade Kuba på listan över terroriststater nio dagar innan han lämnade sitt ämbete. Åtminstone en lam anka Biden kunde reparera den skadan.

David Montgomery, The Nation 240515 (ZT)

Whatever Happened to Reversing Trump’s Cuba Policies?

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!