Kuba eller USA – vem var först med Covidvaccin för barn?

Är det USA eller Kuba som utvecklat de första vaccinen för barn mot Covid?

CNN och andra media presenterar Pfizers vaccin mot Covid för barn mellan 5 och 11 år som ”det första vaccinet” av detta slag.

Det är en medveten lögn. Det då de två första vaccinen för barn, inte mellan 5 och 11 utan 2 till 18, år är de kubanska Abdala och Soberana 02. Kuba är det första landet i världen som genomför omfattande vaccination av barn mot Covid. Dessutom har Kuba den högsta vaccinationshastigheten i världen för närvarande.

För monopolmedia som CNN finns inte de kubanska vaccinen, för dem kan ”det första vaccinet” inte vara annat än ett som skapas av ett USA-ägt multinationellt företag. Nedtystat av dessa medier är ett land i Syd, fattigt och under attack av ett ekonomiskt krig, som kom före det rika USA med vaccin mot Covid för barn tack vare arbetet på BioCubaFarma, som samordnar 30 forskningsinstitut och statliga företag.

Sådan är den mediala kolonialismen och den kapitalistiska propagandan. USA, Storbritannien och EU har beslutat förbjuda hävande av patent för vaccin mot Covid, något som skulle sänka priserna och göra det möjligt för fattiga länder att köpa vaccin. Nu har dessa länder hoppet om att kunna köpa kubanska vaccin i den takt som dessa framställs.

Men det handlar inte bara om lögner och förtigande av Kuba. Utan också informationsterrorism. Något som till exempel tillämpas av den privata pressen i Nicaragua, som kastar skit på inköpen av kubanska vaccin till landet. Denna press förvandlar de kubanska vaccinen till ”ett kubanskt serum” utan ”vetenskapligt stöd” som väcker ”misstänksamhet och fruktan i befolkningen” liksom ”fruktan och tvivel om [de kubanska] läkarna” för vaccinens ”många okända egenskaper” och för att vara ”ett experiment på kubanerna”.

Så arbetar mediekriget mot Kuba, idag mer rabiat än någonsin. Ett krig som försöker lägga sten på bördan riktat mot det medicinska samarbete som gynnar det stora flertalet som bor i länderna i syd. Och som har Kuba som sin främste internationelle företrädare.

Cubainformacion 211018 (med omfattande källhänvisningar i originalet)

Primera vacuna anti-Covid para menores: ¿en EEUU… o en Cuba?

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0