Limagruppen går i graven

Delar av Limagruppen 2019. Foto: @ElNacionalWeb

Limagruppen går i graven

’Lima-Gruppen’ är definitivt begraven efter att regeringen i Lima, Peru, återupprättat de diplomatiska förbindelserna med Venezuela. Lima-gruppens uttalade syfte var att störta Venezuelas regering och installera den själv-/USA-utnämnde Guaidó till president. 

Det antivenezuelanska verktyget för att skapa en grogrund för en invasion av Venezuela, den så kallade ’Lima-Gruppen’, är för tillfället begravet.

Enligt ett uttalande från det peruanska utrikesdepartementet ska förbindelserna återupprättas och ett utbyte av ambassadörer kommer äga rum inom kort. Venezuelas regering har utsett Alexander Yáñez Deleuze till sin nya ambassadör i Peru, medan Lima utsåg Richard Rojas som chef för sitt diplomatiska uppdrag i Caracas.

Normaliseringen av förbindelserna mellan de två sydamerikanska staterna kommer, enligt uttalandet, att möjliggöra en ’bättre service’ till peruaner bosatta i Venezuela och att ’söka en lösning på den humanitära situationen för de venezuelanska medborgarna i Peru’.

Sedan 2017 har förbindelserna varit frysta efter att Peru, under högerpresidenten Pedro Pablo Kuczynski, tillåtit venezuelanska militära desertörer att konspirera mot Venezuela från peruanskt territorium.

Den 8 augusti 2017 bildades ’Lima-Gruppen’ under Vita Husets dirigentpinne. Målet var att successivt strypa Venezuela ekonomiskt och destabilisera landet genom att locka fram en massiv migration från Venezuela till olika länder i Sydamerika. Flera väpnade expeditioner har utgått från territoriet för Lima-Gruppens mest aktiva medlem, Colombia. Men varje gång har den militära och politiska insatsen blivit ett fiasko.

Men ’Lima-Gruppen’ blev mer långvarig än president Pedro Pablo Kuczynski som avsattes efter mindre än ett år på posten för korruption. Han följde troget sina föregångares öden. Där finns så extrema exempel på korrumperade peruanska statschefer som till exempel socialdemokraten Alan García (Apra-partiet), som när åklagarämbetets utsända anlände för att arrestera honom i hans hem, satte pistolen mot tinningen och tryckte av.

Kuczynski och hans latinamerikanska kamrater på den högerextrema kanten har en efter en förlorat makten i sina hemländer och med dessa förluster har ’Lima-Gruppen’ successivt decimerats för att nu, som det ser ut, begravts definitivt.

När Pedro Castillo kom till makten i Peru i juli i år uttryckte han sin vilja att återupprätta förbindelserna med den folkvalda legitima Maduro-regeringen i Caracas, trots den peruanska högerns ursinne och besatta motstånd. USA har ännu inte uttryckt något missnöje men ingen kan missta sig på att Vita Huset inte välkomnar Limas beslut.

Venezuelas president Nicolás Maduro och Pedro Castillo sammanträffade vid det senaste toppmötet för Celac, Gemenskapen av Latinamerikanska och Karibiska Stater, som hölls i Mexiko nyligen. De högerkontrollerade peruanska medierna refererade mötet med beska kommentarer.

För regeringen i Caracas är Limas beslut ytterligare en seger i kampen i motståndet mot USA:s krig på alla fronter mot Venezuela, där bara en militär invasion återstår, ett alternativ som Donald Trump alltid underströk fanns med som en ”möjlighet” för att störta venezuelanernas regering.

För Vita Husets marionettdocka Juan Guaidó är beslutet i Lima ännu en spik i hans personliga kista.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa 211016

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0