Kuba försvarar Venezuela i samtal med Kanada

Inga hot kan skrämma Kuba från att stå solidariskt med Venezuela

”Jag betonade behovet av en dialog med president Maduro, baserad på respekt för Venezuelas suveränitet och internationell rätt, utan hot eller utländskt ingripande.”

Kubas regeringen höll samtal med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i ett försök att förbättra relationerna, men Kuba utnyttjade också möjligheten att prata för Venezuela och bad Kanada att inte följa Trump för att sponsra den pågående kuppen. Kanada kommer dock osannolikt att ändra sin position.

Kubas president Miguel Díaz-Canel publicerade på Twitter efter samtalen med Trudeau och sa: ”Jag pratade med Kanadas premiärminister, [Justin] Trudeau. Jag betonade behovet av dialog med president Maduro baserad på respekt för Venezuelas suveränitet och internationell rätt, utan hot eller utländsk intervention. Jag tackade [Trudeau] för hans motstånd mot Helms-Burtonlagen,” med hänvisning till att Kanada motsatt sig USAs försök att isolera ön.

Det är dock osannolikt att Kanadas position kommer att förändras. Premiärministerns kansli meddelade i ett officiellt uttalande att Trudeau talade å den så kallade Lima-gruppens vägnar, den koalition av högerregeringar som har försökt isolera den bolivarianska regeringen.

Vissa menar att Kanada har egna ambitioner med avseende på Venezuelas naturresurser och skulle dra nytta av en ny regering som är beredd att privatisera olje- och guldreserver.

Akademikern och teleSUR-medarbetaren Nino Pagliccia säger i ett inlägg att ”USA och Kanada verkar ha etablerat en taktisk delning av uppgifter mot Venezuela. USA använder det tunga artilleriet med militära hot för att undergräva det venezolanska folkets vilja, tillsammans med ensidiga ekonomiska sanktioner och blockad för att förlama den venezolanska ekonomin och orsaka kaos. Kanadas uppgift är främst att locka fram den politiska viljan hos högerregeringar i regionen genom ”Lima-gruppen” olagliga regimskiftesintentioner.

Han argumenterar vidare att Kanada kan ha planer på att vinna kontroll över Venezuelas stora guldreserver, eftersom guldutvinningen i Latinamerika domineras av kanadensiska företag som Glencore.

teleSUR 190504

 

Cuba Stands Up For Venezuela During Talks With Canada