Kuba gratulerar Mexikos nya president

President Claudia Sheinbaum. Foto: Wikimedia, Secretaria de Cultura de la Ciudad de México

Kuba gratulerar Mexikos nya president

Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez gratulerade Mexikos tillträdande president Claudia Sheinbaum på måndagen, efter att det Nationella Valinstitutet (INE) bekräftat segern för den tidigare regeringschefen i Mexico City med mellan 58,3 och 60,7% av rösterna.

”I ett telefonsamtal med @Claudiashein upprepade jag mina varma gratulationer till hennes val till president i #Mexiko och framförde vår beundran och sympati för hennes seger”, skrev den kubanske ledaren i X.

Han tillade att ”jag bekräftade viljan att gå vidare inom områden av ömsesidigt intresse för de bilaterala förbindelserna”. Tidigare hade Díaz-Canel publicerat i X att Kuba ”hälsar det historiska valet” av Scheinbaum till Mexikos president.

Regeringspartiets kandidat Claudia Sheinbaum blev på måndagen den första kvinnan att bli Mexikos president efter att ha vunnit överlägset. Hennes närmaste utmanare, oppositionsmannen Xóchitl Gálvez, från alliansen bestående av partierna Institutionella revolutionären, Nationell aktion och Demokratiska revolutionen, fick uppskattningsvis 26,6-28,6 procent, enligt en snabbsammanräkning från det nationella valinstitutet (INE). När INE:s ordförande Guadalupe Taddei tillkännagav resultatet på nationell TV sade hon att Jorge Álvarez från Movimiento Ciudadano kom på tredje plats med mellan 9,9 och 10,8 procent av rösterna. Valdeltagandet uppskattas preliminärt till mellan 60 och 61,5%.

Omkring 98 miljoner medborgare var berättigade att rösta på söndag till mer än 20.000 poster i landet, inklusive presidentposten, nio guvernörsposter, 128 senatorsposter och 500 federala deputerade. Andra poster som stod på spel på valdagen var 1.098 lokala deputerade, 1.802 kommunala presidier, 1.975 fackföreningsplatser, 14.560 fullmäktigeplatser, 204 rådsposter, 22 kommunala fullmäktigepresidier och 88 regidurias.

För första gången på 200 år blir en kvinna Mexikos president, sade Claudia Sheinbaum Pardo, som berättade att hon redan har fått samtal från Xóchitl Gálvez och Jorge Álvarez Máynez, hennes utmanare i processen, som erkänner hennes triumf, och att hon också talat med president Andrés Manuel López Obrador, som gratulerade henne.

”Tack vare samtalet från presidenten, en exceptionell man, unik, som har förändrat vårt lands historia till det bättre. Vi kommer att fortsätta att göra Mexiko till ett rättvisare, mer demokratiskt, fritt och suveränt land varje dag, för att fortsätta att bygga vårt lands storhet. Ni kan vara säkra på att vi kommer att leva upp till vår historia och till det generösa mexikanska folket”, sade Sheinbaum.

Vinnaren av presidentvalet sa att även om ”många mexikaner inte håller med om vårt projekt, måste vi gå i fred och harmoni för att fortsätta bygga ett rättvist och mer välmående Mexiko”. Hon betonade att hon enligt INE:s snabbregistrering fått mer än 30 procent mer än närmaste medtävlare och ”vi har vunnit en kvalificerad majoritet i deputeradekammaren och mycket troligt även i senaten”.

Han tackade de miljontals mexikaner som ”bestämde sig för att rösta på oss för att främja den fjärde omvandlingen. Det är det mexikanska folkets erkännande av vår historia, men framför allt av vårt nationella projekt.” Hon betonade, som hon sagt vid andra tillfällen, att ”vi kommer inte ensamma, vi kommer alla tillsammans med våra hjältemodiga kvinnor som gav oss vårt hemland, med våra döttrar och barnbarn. Vi har visat att Mexiko är ett demokratiskt land, med fredliga och mycket deltagande val.”

”Vi vet att det finns meningsskiljaktigheter, det är en del av demokratin, och även om majoriteten av folket stödde vårt projekt är vår plikt och kommer alltid att vara att ta hand om alla mexikaner utan åtskillnad. Så även om många mexikaner inte håller med om vårt projekt måste vi gå i fred och harmoni för att fortsätta bygga ett rättvist och mer välmående Mexiko.”

Sheinbaum förklarade att hennes regering kommer att vara ”ärlig, utan korruption eller straffrihet. Det kommer att vara en regering med republikanska åtstramningar, finansiell och skattemässig disciplin och med självständighet för Mexikos centralbank. Det kommer inte att bli några höjningar av bränsle- eller elpriserna; vi kommer att upprätthålla den nödvändiga uppdelningen mellan ekonomisk och politisk makt.”

”Vi kommer alltid att försvara och arbeta för det mexikanska folkets och nationens högsta intresse, och vi kommer att agera i enlighet med lagen. Vi kommer att garantera yttrandefriheten, pressfriheten, mötesfriheten, rätten att samlas och mobilisera sig. Vi är demokrater”, betonade hon, ”och av övertygelse skulle vi aldrig skapa en auktoritär eller repressiv regering. Vi kommer också att respektera politisk, social, kulturell och religiös frihet samt köns- och sexuell mångfald.

Hon tillade att ”vi kommer att fortsätta att kämpa mot alla former av diskriminering, vi kommer att respektera företagarfriheten och vi kommer att underlätta nationella och utländska privata investeringar för nationell utveckling som främjar social välfärd och nationell utveckling, och alltid garantera respekt för miljön”

Claudia Sheinbaum sade att hon kommer att använda den offentliga budgeten av övertygelse, ”för att garantera alla de välfärdsprogram som initierats av president Andrés Manuel López Obrador, och även alla de program som vi åtagit oss att genomföra.”

”Vi kommer att utöka tillgången för det mexikanska folkets rättighet till mat, hälsa, bostäder och kultur, och fortsätta att bygga en verklig välfärdsstat”.

Hon bekräftade också att hon kommer att konsolidera strategiska projekt, bygga ut infrastrukturen för tåg, motorvägar, vägar, hamnar och flygplatser; hon kommer att främja energisuveränitet, förnybara energikällor och vetenskaplig och teknisk utveckling.

Sheinbaum försäkrade att hon kommer att ge kontinuitet åt den utrikespolitik som bygger på principerna om icke-intervention, internationellt samarbete för utveckling, folkens självbestämmande och fredsbyggande.

”Med USA kommer det att finnas en relation av vänskap, ömsesidig respekt och jämlikhet som det har varit fram till nu, och vi kommer alltid att försvara mexikaner på andra sidan gränsen. Med Sydamerika och Karibien kommer vi att fortsätta att utöka våra vänskapliga relationer, tillsammans med hela världen”, sade han. Hon tillade att ”vi kommer att leda Mexiko på vägen mot fred och säkerhet. Vi kommer att gå vidare med uppmärksamhet på orsakerna, konsolidering av nationalgardet, underrättelse och utredning för allmän säkerhet, samordning av institutionerna i de olika grenarna och nivåerna av regeringen. Med andra ord kommer vår säkerhets- och rättspolitik att fokusera på orsakerna och noll straffrihet”.

Sheinbaum rapporterade att hon har fått gratulationer från flera statschefer och gick till Zócalo för att fira sin seger med hundratals människor som samlats där.

”Det är så känslosamt att man nästan gråter”, säger María de los Ángeles Gordillo, en 37-årig kvinna från mayafolket Tojolabal som tillsammans med tusentals mexikaner på Zócalo, Mexico Citys centrala torg, firade valet av Claudia Sheinbaum till den första kvinnliga presidenten i landets historia. ”Jag är här för att fira detta stora historiska ögonblick för vårt land och framför allt för kvinnor som bär dessa ojämlikheter på sin hud”, sade hon.

Sheinbaum, 61, som kandiderar för partiet Morena, fick mellan 58% och 60% av rösterna, mer än 30 procentenheter före sin center-högerrival Xóchitl Gálvez, som fick mellan 26% och 28%, enligt det nationella valinstitutets (INE) preliminära sammanräkning. Sheinbaums triumftal i Zócalo möttes av jubel från anhängare som ropade ”Det är en ära att vara med Claudia idag!

Flera kvinnor bar presidentskärp i papp med Sheinbaums bild och texten ”Llegamos todas” (Ungefär: vi har alla lyckats). Män och kvinnor skanderade också ”President, president, president”, och några höjde sina nävar. För många mexikaner är Sheinbaums namn förknippat med López Obradors, som närmar sig slutet av sin mandatperiod med 66% av väljarna bakom sig.

Carmen Villa, 52, viftade med en flagga framför scenen där Sheinbaum tackade sina anhängare för deras stöd. ”Vi är med henne och har stöttat henne sedan klockan ett på eftermiddagen på hotellet där hon befann sig”, sade hon när fyrverkerier avfyrades efter segern.

”Det är på tiden att en kvinna vinner och jag tror att vi kommer att få mer stöd, precis som vi har fått med López Obrador”, tillade hon. Rosa María Urbán, 59, beskrev Sheinbaum som en ”kvinna som har kämpat för oss alla och för att gynna oss alla”. Även männen erkände denna enastående prestation. Jesús Martín Uribe, 59, sade att i och med valet av Sheinbaum nådde jämställdheten nivåer som aldrig tidigare skådats.

”För en tid sedan kunde kvinnor inte rösta i Mexiko”, sa han, tillsammans med sin fru och sitt barnbarn, medan deltagarna sjöng nationalsången tillsammans med Sheinbaum. ”Nu skriver en kvinnlig president historia och förändrar vårt lands utveckling.”.

Cubadebate 240603 (ZT)

Claudia Sheinbaum, la primera mujer en ganar la Presidencia de México

Felicitó Díaz-Canel a Claudia Sheinbaum, presidenta electa de México

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!