Kuba har behandlat över 26 000 offer för Tjernobylkatastrofen. All behandling har varit helt kostnadsfri

Sedan 1990 har kubanska läkare behandlat över 26 000 offer för kärnkraftskatastrofen 1986 i Tjernobyl, Ukraina, rapporterar det vetenskapliga nätverket Scielo i en ny studie.

Behandlingen inriktades huvudsakligen på dermatologi, endokrinologi och gastroenterologi. Rapporten visar att 84 procent av det totala antalet behandlade patienter var barn från Ukraina, Ryssland och Vitryssland. Den största andelen patienter togs emot 1991, när kubanska läkare behandlade 1 415 patienter. Över 1 000 barn fick årligen medicinsk behandling under åren 1990-1995.

Programmet, som huvudsakligen var förlagt till Tarará (dessförinnan ett pionjärläger för kubanska skolbarn), ett strandområde öster om Havanna, hade som huvudsyfte att erbjuda bekväm logi och en övergripande hälsosam miljö, där patienterna kunde behandlas och delta i en rehabiliteringsplan.

Förutom vårdlokaler fanns på Tarará även skolor, ett storkök, en teater, park- och rekreationsområden och en två kilometer lång strand.

Samtidigt, mellan 1998 och 2011, arbetade en brigad kubanska läkare i staden Evpatoria i Krimprovinsen, där man årligen behandlade ca 6 000 personer.

Efter 21 år av helt kostnadsfri solidarisk medicinsk behandling avslutades programmet 2011.

Bakgrund:
Tidigt på morgonen den 26 april 1986 utlöste ett felaktigt utfört test vid kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen) en explosion som sprutade ut dödliga moln av radioaktiva partiklar i atmosfären och tiotusentals människor fick evakueras.

Mer än 600 000 sovjetiska civil och militär personal inkallades från hela landet för att städa upp och begränsa nedfallet. Över 30 anläggningsarbetare och brandmän dog i nära anslutning till olyckan, de flesta av akut strålningssjukdom.

Under de senaste tre årtiondena har tusentals fler insjuknat i strålningsrelaterade sjukdomar som cancer, även om den totala dödssiffran och de långsiktiga hälsoeffekterna fortfarande är föremål för intensiv debatt.

Prensa Latina/Telesur 170801