Kuba har en vaccinkandidat mot omikron

Foto: Prensa Latina

Kuba har en vaccinkandidat mot omikron

Centrum för genteknik och bioteknologi, CIGB, meddelade i dag (30/7) att det har en vaccinkandidat som innehåller det antigen mot omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset som orsakar covid-19.

Nyheten tillkännagavs av CIGB:s generaldirektör Marta Ayala under ett besök av ordföranden och vice ordföranden för BioCubaFarma, enligt ett meddelande på Twitter.

–Studier på djurmodeller visar på höga nivåer av immunogenicitet [förmågan hos ett ämne att framkalla ett immunsvar, ö.a.], säger centret.

Enligt Eduardo Martínez, ordförande för BioCubaFarma, har antigenet producerats på laboratorienivå och kommer att utvärderas prekliniskt och på människor.

–Tidigare har antigener erhållits från beta- och delta-varianterna, men med detta vaccin kommer vi närmare omikron, som hittills har ansetts vara den mest smittsamma.

Han tillade att de första vaccinerna mot covid-19 håller på att avlägsna sig från de varianter som dyker upp.

–Bland dem som härrör från omikron finns BA.5, som har orsakat ett nytt utbrott av covid-19 i världen och har givit en tendens till ökning av antalet fall på Kuba under de senaste veckorna, sade Martínez, som citerades av tidningen Granma.

Prensa Latina 220730
(Övers: Vaple)

Cuba cuenta con candidato vacunal contra Ómicron

 

Dagsläget för covid på Kuba 220730:

Nya bekräftade fall: 109; Bekräftade aktiva fall: 446; Friskförklarade: 108; Avlidna: 0