Kuba hindras från att köpa vaccinationssprutor

Den djävulusiska blockaden hindrar Kubas inköp av kanyler. Dollarn förgiftar världen.

Kuba hindras från att köpa vaccinationssprutor

Kuba, det första landet i Latinamerika som utvecklat ett eget Covid-19 vaccin, har brist på kanyler för vaccinationen av befolkningen. Det är inte görligt för Kuba att tillverka egna kanyler, samtidigt som USA:s blockad hindrar Kubas import av kanyler.

Brist på kanyler är ett globalt problem. New York Times uppskattar att behovet ligger på mellan ”8 och 10 miljarder kanyler enbart för Covid-19 vaccinering”. Produktionskapaciteten ökar visserligen, men det är inte av någon glädje för Kuba.

Enligt ”Global Health Partners” behöver Kuba runt 30 miljoner kanyler för sin massvaccinationskampanj och de saknar 20 miljoner. Solidaritetsorganisationer samlar nu in pengar för att köpa kanyler och skicka till Kuba. [Läsare av detta som vill bidra kan se längst ner i detta inlägg om hur man kan hjälpa till i Sverige].

Bristen på kanyler utgör en svår prövning för kubanerna. Det är inget nytt. När USA:s UD 1960 ville införa sanktioner, som skulle framkalla ”svält och desperation”, var Lester Mallroy övertygad om att lidandet skulle få kubanerna att störta sin regering.

Blockaden orsakar brist på basvaror och material. Bussar saknar drivmedel och reservdelar; busslinjer har ställts in. Livsmedelstillgången är osäker.

Kubanska laboratorier har lyckats utveckla fem sorters Covid-19 vaccin trots bristen på reagenser och laboratoriematerial. Kuba får inte köpa respiratorer som behövs för allvarligt sjuka i Covid. Kuba har tvingats utveckla en egen modell av respiratorer som nu tillverkas i landet.

Blockadens verkningar är på inget sätt godtyckligt. Processer som syftar till att garantera USA:s dominans innefattar lagar, administrativa dekret, föreskrifter och resulterar i försiktighet och tvekan från affärsmän och finansiärer i tredje land.

Utländska företag som överväger affärer med Kuba utsätts för sanktioner om de har filialer i USA, har partnerskap med USA-företag eller hanterar US dollar.

Huvuddelen av världens kanyler tillverkas av tre företag i USA och fem företag i andra länder. Samtliga av de senare har förbindelser med någon enhet i USA och är därmed förbjudna att sälja kanyler till Kuba.

Exempelvis är tyska B. Braun Melsungen Corporation partners till Concordance Healthcare Solutions, USA. Japanska Terumo Corporation har sitt högkvarter i New Jersey. Japanska Nipro Corporation har nyligen tillkännagett skapandet av en enhet i USA. Och ”Healthcare heavyweight Cardinal Health” har högkvarter i både Irland och USA.

”Hindustan Syringes and Medical Devices” i Indien utsattes för USA-myndigheternas granskning i januari 2021 då det har förbindelser med ” Envigo Global Products” i Indianapolis, USA och därmed av USA anses tvingas följa dess blockadlagar.

Utländska företag söker råd från jurister. En juristgrupp hävdar att USA:s skattemyndigheter ”OFAC har länge framfört att om ett företag utanför USA använder sig av dollar, så kan regler för USA:s finanssystem tillämpas och företaget kan då utsättas för USA:s sanktionslagar.”

En annan juristgrupp säger att sanktioner är troliga om ”en utländsk aktör har tillräcklig kontakt med USA, som att vara involverad i USA-produkter, mjuk- eller hårdvara, eller teknologi.”

USA:s ekonomiska blockad av Kuba är beräknande, systematisk, grym och allomfattande. Om kampanjen mot blockaden skulle ge större uppmärksamhet till den långa historien av USA:s ambition att behärska Kuba skulle kampanjen eventuellt vinna i styrka genom att gå till frågans kärna. Nämligen att USA och europeiska makter länge har försökt att dra in Kuba och andra nationer i sin kapitalistiska värld.

Historien om kanyler reflekterar USA:s försök på 1800-talet att uppsluka Kuba efter Spaniens avlägsnande 1902. Liksom USA:s beslutsamhet att återta herraväldet som det förlorade över Kuba i och med revolutionen 1959.

Monthly Review 210602 (nedkortat)

U.S. imperialists deprive Cuba of syringes that are needed now

U.S. imperialists deprive Cuba of syringes that are needed now

SOLIDARITET MED KUBA! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0