Kuba inviger sin andra solkraftspark

x
Labores de montaje del Parque Solar Fotovoltaico, de 2.6 megawatt (MW) de potencia de generación eléctrica, como parte del desarrollo de las Fuentes Renovables de Energía, perteneciente al Grupo de Hidroenergía del Ministerio de la Industria Básica (MINBAS) provincial, en el Consejo Popular Paraíso, de la ciudad de Cienfuegos, el 13 de junio de 2013. AIN FOTO/Modesto GUTIÉRREZ CABO/oca

Kuba har invigt en solkraftspark med 5 200 solpaneler i staden i Santa Clara. Det är den andra anläggningen av denna typ som installerats i år. 4 % av Kubas energibehov kommer från förnybara källor. Den nu invigda anläggningen kommer att tillgodose 750 bostäder med energi och utveckla en kapacitet på 962 KW. Den sparar in ca 380 ton olja om året.

I april invigdes en annan anläggning med 14 000 paneler i Cienfuegos. Mellan april och juli sparade denna in 145 ton fossila bränslen och minskade utsläppen av 380 ton koldioxid medan den tillgodosåg det dagliga energibehovet fäör 780 hushåll.

Inom de närmaste månaderna ska ytterligare fem solkraftsparker börja fungera. Fram till förra året hade Kuba enbart 9 000 solpaneler. Dessa användes för att ge elektricitet till skolor och sjukhus i isolerade och avlägsna områden.

Progreso Semanal (USA) 130816
Foto: Modesto Gutierrez, Cuba
Översättning: Zoltan Tiroler