Kuba medlar fram vapenvila mellan Colombias regering och ELN-gerillan

Gustavo Petro/ ELN. Foto: El Tiempo/Colprensa (Thot)

Kuba medlar fram vapenvila mellan Colombias regering och ELN-gerillan

I fredags kom Colombias regering och den colombianska ELN-gerillan överens om en sex månaders lång vapenvila. Det efter samtal i Havanna, rapporterar AP.

Överenskommelsen proklamerades som kulmen av den tredje rundan av fredssamtal mellan parterna sedan Colombias president Gustavo Petro tillträdde i augusti 2022 och under ett besök i Havanna deklarerade Colombias vilja att inleda fredssamtal med ELN. Colombia vill använda Havanna som platsen för samtalen på grund av Kubas roll som garant fr fredsprocessen i Colombia. Det är en roll som Kuba haft tillsammans med Norge och Venezuela sedan processen först började 2017.

President Petro och ELN:s toppchef Antonio Garcia, tillsammans med kubanska myndighetspersoner inklusive landets president Miguel Diaz-Canel, var närvarande vid ceremonin som tillkännagav vapenstilleståndet. Den ska träda i full kraft i augusti 2023 och vara i sex månader till att börja med.

Diaz-Canel kommenterade att Kubas roll som värdnation var ”en ära”. Han tillade att deltagandet i fredsprocessen baseras på ”en djup övertygelse att folken förtjänar att leva i fred med social rättvisa och utveckling utan utomstående inblandning”.

Som garantination deltog Kuba också i de två tidigare cyklerna av samtal och möjliggjorde processen genom diplomatiska och politiska bidrag på plats vid förhandlingsbordet. Kubanerna följde personligen ELN-delegationen vid transporter och var vittnen för att stödja skapandet och tillämpningen av överenskommelsen.

Cuba Central Team (USA) 230622 (ZT)

Kubas arbete för fred uppskattas inte av alla. Att ön hyser dessa förhandlingar är ett av USA:s långsökta argument för att sätta upp Kuba på en USA-påhittad lista över länder som sägs stödja terrorism. Att vara på denna lista innebär en lång rad begränsningar och svårigheter för det utpekade landet.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72