Brasilien och Colombia skärper kampen mot miljöbrott i Amazonas

Amazonas. Foto: ZT

Brasilien och Colombia skärper kampen mot miljöbrott i Amazonas

Brasiliens president Lula da Silva och hans colombianske kollega, Gustavo Petro, har beslutat att stärka den gemensamma kampen mot miljöbrott och den organiserade brottsligheten i Amazonas.

Under ett möte i Brasilia i onsdags var de båda ledarna överens om nödvändigheten av att bekämpa ”olaglig skogsavverkning och mineralbrytning, jordockupationer och droghandel” i Amazonas.

I ett Twittermeddelande skrev Petro: ”Vi går mot ett avtal med länderna i Amazonas”. Det innefattar vetenskapligt, politiskt och militärt försvar av den tredje pelaren av världens klimat.”

Statscheferna talade också om åtgärder för att stärka organisationen la Organización del Tratado de Cooperación Amazónica (OTCA), vars andra medlemmar är Bolivia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela.

Petro och Lula kommer att träffas igen vid ett forum med vetenskapliga diskussioner om Amazonas som ska hållas i den colombianska gränsstaden Leticia.

I augusti kommer Lula att vara värd för ett toppmöte med länderna i Amazonas, då Petro ska vara med. Mötet kommer att hållas i Belém, huvudstad i provinsen Pará. Där ska ”vägen för att återvitalisera djungeln” presenteras enligt Petro.

Belém är också platsen för klimatmötet COP30 som hålls 2025.

Cubadebate 230531 (ZT)

Lula y Petro acuerdan fortalecer enfrentamiento a crímenes ambientales en la Amazonía

Lula: ”Nog med falska löften från de rika länderna!”

De rika västländerna pratar mycket om Amazonas, men är inte beredda att göra något för att skydda det. Brasiliens Lula:

”De rika länderna lovar något som de inte kan, eller inte vill, ge. Vi ser det sedan 2009. Det är dags att säga att det räcker med löften. Folket i Amazonas vill leva, arbeta, studera, roa sig. Vi kan inte tillåta att de människor som lever i naturen ska vara de fattigaste på planeten och behöva skyddas.” 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72