Kuba mobiliserar till stöd för Palestina

Kubansk ungdom mobiliserar till stöd för Palestina

Kubas president Miguel Díaz-Canel: ”Hands off Gaza! Eldupphör Nu! Stoppa folkmordet! #Kuba ansluter sig den 2 mars till den världsomspännande mobiliseringen till stöd för #Palestina. I alla provinser och i Havanna kommer vi att gå ut på gatorna i solidaritet med detta broderfolk och för att fördöma den förintelse som Israel avser att provocera fram i Rafah.”

Manifestationer i solidaritet med det palestinska folket kommer att äga rum över hela Kuba på lördag. Det sker till stöd för det världsomspännande uppropet från progressiva organisationer och rörelser inför det aviserade israeliska folkmordet mot staden Rafah, där en och en halv miljon palestinier är koncentrerade.

Från tidig morgon, i provinshuvudstäderna, och i Havanna på José Martí Antiimperialistiska tribunen, kommer dessa evenemang att organiseras av Kubanska kvinnoförbundet (FMC), Ungkommunisternas förbund (UJC), Gymnasieelevernas förbund (FEEM) och Universitetselevernas förbund (FEU).

Kubansk ungdom mobiliserar för Palestina. Foto: ACN

Företrädare för dessa organisationer intervjuades av den kubanska nyhetsbyrån och var överens om att situationen är brådskande och allvarlig, och att trots de begränsningar och svårigheter Kuba har med bränsle och transporter, kan man inte ignorera eller tysta ned fördömandet av denna nya förintelse.

Osmayda Hernández Beleño, medlem av FMC:s nationella sekretariat, påminde om att kvinnor och barn har varit de främsta offren för de sionistiska aggressionerna i Gazaremsan, och därför uppmanade hon kubaner och familjer att än en gång kräva att dessa barbariska handlingar upphör, till vilka den militära interventionen i Rafah nu planeras.

Reudenys Salas Artemant, medlem i UJC:s nationella byrå, med tanke på den förväntade aggressionen mot detta Rafah uppmanar vi alla kubaner, och särskilt huvudstadens folk, att samlas på den Antiimperialistiska tribunen, precis framför USA:s diplomatiska högkvarter, vars regering har inlagt veto mot vapenvila och möjligheten att avsluta denna globala förintelse, sade han.

För FEEM, Amanda Bárbara Santos Viamonte, dess nationella ordförande, påpekade att i namn av de tusentals palestinier som dödats och de som kan bli de nya offren, kommer gymnasieeleverna att kräva ett slut på slakten.

För Jenifer Pérez Villa, från FEU:s nationella sekretariat, kräver detta ögonblick att universitetsstudenter, i alla världens universitet, gör sina röster av solidaritet med det palestinska folket starkare, därav uppmaningen att på lördag delta i de folkliga mötena i detta syfte.

Cubadebate 240229 (ZT)

Juventud cubana se moviliza en solidaridad con el pueblo palestino

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72