Kuba om Ukraina: manar till att bevara freden och internationell säkerhet

Kubas UD i ett uttalande 22 februari

Kuba om Ukraina: manar till att bevara freden och internationell säkerhet

I ett uttalande från Kubas Utrikesministerium från tisdagen 22 februari sägs:

USA:s strävan att successivt expandera NATO mot Ryska Federationens gränser utgör ett hot mot landets säkerhet och mot freden regionalt och internationellt.

USA:s regering har i flera veckor hotat Ryssland och manipulerat det internationella samfundet om faran med en påstådd ”omedelbart förestående massiv invasion” av Ukraina. Vapen och militär teknologi har skickats till Ukraina. Trupper har förlagts i flera länder i regionen, ensidiga och orättvisa sanktioner har införts och hot om andra repressalier framförs. Parallellt har en anti-rysk kampanj släppts loss.

Kuba har tidigare varnat för faran med denna politik.

22 februari 2014 varnade dåvarande president Raul Castro: ”Just nu pågår alarmerande händelser i Ukraina. Interventionen från västmakter bör upphöra…Vi bör inte ignorera att dessa handlingar kan få mycket allvarliga konsekvenser för den internationella freden och säkerheten.”

Flera år senare, 26 september 2018, sa Republiken Kubas president Miguel Diaz-Canel i FN:s Generalförsamling att: ”Den fortsatta expansionen av NATO mot Rysslands gränser provocerar allvarliga faror, förstärkta av godtyckliga sanktioner som vi förkastar.”

Vi uppmanar USA och NATO att på ett seriöst och realistiskt sätt uppmärksamma de berättigade kraven på säkerhetsgarantier från Ryska Federationen, som har rätt att försvara sig.

Kuba pläderar för en diplomatisk lösning genom konstruktiv och respektfull dialog. Vi uppmanar till att bibehålla freden och den internationella säkerheten.

Republiken Kubas Utrikesministerium, Havanna 22 februari 2022.

Cubadebate 220222

Cuba llama a preservar la paz y la seguridad internacionales

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)