Det totala kriget mot Kuba – artister senaste offren

Kubanska San Remofestivalen senaste målet för Miamimaffians attacker

Det totala kriget mot Kuba – kulturlivet under attack

Handelsblockaden mot Kuba, som infördes för sex decennier sedan, har gjort livet väldigt svårt för kubanerna, men den har inte lyckats med att krossa det socialistiska systemet eller desillusionera öns invånare.

Så nu har USA dragit igång en omfattande kampanj mot turismen till Kuba, en huvudkälla till inkomster. Och mer nyligen har USA startat ett krig mot kulturella evenemang och mot artister. Det för att hindra folk från att lära känna Kuba på riktigt och istället matas av den propaganda och de kommunikationskampanjer som finansieras med många miljoner och som ljuger om verkligheten.

Sedan förra året utsätts artister, skivbolag och intelektuella som planerar att besöka Kuba för hårda påtryckningar och hot om inställda kontrakt i USA.

Många kubanska artister har drabbats av detta genom att de inte beviljats visum och deras planerade konserter i USA har ställts in om de inte uttalar sig mot revolutionen och Kubas regering.

Men det räcker inte för den kubanska maffian i Miami som utökat kampanjen mot internationella artister. Havannas Biennal är ett av offren för kampanjer och påtryckningar som CIA-agenten Tania Brugueras driver från Miami med syfte att hindra Biennalens framgång. Framstående musiker har pressats att inte delta i den berömda Havanna Jazz Festival.

Den senaste aktionen är att försöka få nästa San Remo Music Award Fest, som ska hållas i Kuba med deltagande av kubanska och utländska artister, att misslyckas. De artister som planerar att delta utsätts för utpressning och hotas med att deras kontrakt i USA och i flera europeiska länder kommer att brytas.

Som ett resultat av detta, samt mediekriget och kampanjer i sociala nätverk, finansierade med skattemedel i USA, så har sångarna i den spanska flamenco pop-duon Andy & Lucas, Alex Ubago, spanske Carlos Torres liksom mexikanske Kalimba ställt in sina deltaganden i San Remo Music Award Fest i Havanna. Det med argumentet att de ”förkastar militära diktaturer och en regim som sätter barn i fängelse och utsätter sitt folk för hunger”. Uttalanden som tydligt följer vad de blivit tillsagda av USA. Det märks inte minst på hur lika deras uttalanden är.

Några kubanska artister som inbjudits att delta i festivalen, bland dem den kubanske sångaren Raul Paz och rapparen Tel Mari, har avböjt att delta. Raul Paz har utannonserat en konsert 11 februari i Miami och Tel Mari bor i Kanada där han arbetar regelbundet, vilket kan vara den verkliga anledningen till att han ställer in då han inte vill förlora den marknaden. Det efter att influencern Alexander Otaola i Miami drog igång ett veritabelt korståg mot alla artister som deltar i festivalen. För två år sedan angrep Otaola den kubanska sångerskan Haila Maria Pompie så att hennes visum till USA drogs in och kontrakten för framträdanden i Miami sades upp. 

En liknande kampanj och attacker genomfördes mot duon Gente de Zona och sångaren Decemer Bueno för deras framträdanden i Havanna. Det tvingade dem att göra ångerfulla uttalanden mot revolutionen, annars skulle de förlora möjligheten att arbeta i Miami. 

Det råder inget tvivel om att artisterna pressats hårt och det är anledningen till att de nu inte ställer upp på festivalen. De är beroende av USA-marknaden för framträdanden och för marknadsföring av deras skivor. De säljer sin själ till de som stöder terroristaktioner mot Kuba och med hunger och sjukdomar vill döda det kubanska folket genom en blockad som fördöms av så gott som hela världen. Till och med musiken vill de ta ifrån kubanerna!

Hur kan dessa artister acceptera att sjunga i Miami, terroristmaffians huvudstad och hem för ökända mördare av oskyldigt folk såväl i Kuba som övriga Latinamerika?

Vet de inte att USA är det land i världen som har flest barn fängslade på livstid?

De vill inte arbeta för det kubanska folket men de uppträder i ett land där Joe Ligon, ett barn, 1953 dömdes till dubbelt livstidsstraff och internerats i ett fängelse för vuxna i 68 år.

De accepterar att sjunga i USA, ett land som hållit Leonard Peltier fängslad i 43 år. Peltier är Sioux Indian och hålls fängslad i Florida på ett dubbelt livstidsstraff för brott som aldrig bevisats. Han är idag den samvetsfånge som suttit fängslad längst tid enligt Amnesty.

I USA:s fängelser finns 79 minderåriga dömda till livstids fängelse. Något som Otaola och medierna som orättvist demoniserar Kuba aldrig kommer att nämna.

Var lämnade dessa artister sina samveten när de är villiga att uppträda i ett land som mördar svarta medborgare just på grund av deras hudfärg, som i fallet med George Floyd i Minneapolis eller Breonna Taylor. Han sköts av polisen i Kentucky när de trängde in i Breonnas hem. Dessa är bara exempel bland många andra på svarta som förlorat sina liv på grund av polisbrutalitet.

Varför gör de inga uttalanden mot polisen i Minneapolis som tidigt på morgonen 2 februari, utan domstolsbeslut, våldsamt attackerade en svart mans lägenhet och sköt honom till döds. 

Vet inte dessa spanska, mexikanska och kubanska sångare, som är så bekymrade över situationen i Kuba, att 8 oktober 2021 sköt trafikpolis ihjäl den unge Leonel Chávez, av latinskt ursprung? Han var obeväpnad och samarbetade med poliserna som stoppat honom i en bil.

Och några av dessa, som bekymrar sig så mycket för Kuba, har bett att få sjunga på den av USA ockuperade Guantanamobasen! Ett tortyrläger där människor från 13 år och uppåt hållits inspärrade i årtionden utan åtal, rättegång eller dom.

Sannerligen ett gäng fina människorättskämpar!

Livet kommer att visa dem sanningen och värdigheten hos ett folk som lider av sanktioner för att de inte ger upp inför USA.

San Remo Festivalen kommer givetvis att bli av med en kaskad av framstående kubanska och utländska musiker. Intresserad? Festivalen genomförs 5 – 10 april i Havanna.

Cuba Support Group Ireland, 220213 (redigerat)

Against Cuba the war is total

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72