Kubas vaccin räddar människorna, inte profiterna
Kubas socialistiska sätt att utveckla vacciner mot Covid-19 skiljer sig på avgörande sätt från kapitalistiska länder. Kubas produktion av fyra vaccin baseras på vetenskap och en hängivenhet att rädda livet på alla kubaner, men också internationell solidaritet.
New York Times rapporterar att i världen finns 67 vaccin som utvecklats så långt att de provas på människor. 20 av dem är i slutfasen, eller är klara. USA, Kina, Kanada, UK, Tyskland, Sydkorea och Indien har alla var och en tillverkat flera vaccin. De flesta av länderna erbjuder ett eller två vaccin.
Kuba är den enda vaccintillverkaren i Latinamerika. I Afrika finns ingen. De enda statligt ägda institutioner som tillverkar vaccinen som kommit längst är Kuba och Ryssland.
Kubas Finlay Vaccin Institut har producerat två Covid-19 vaccin. Försöken för ett av dem, Suverän I, fokuserar på människor som tidigare haft Covid-19. Nivån av antikroppar hos vissa av dem har visat sig vara lågt och vaccinet ska förstärka det.
Det andra vaccinet, Suverän II ska börja genomgå de slutliga försöken. För att bekräfta försöken krävs tiotusentals människor av vilka hälften får vaccinet och de övriga en placebo. Kubas befolkning är ganska liten, 11 miljoner, för liten för att det ska finnas tillräckligt många infekterade under den korta tid som testerna görs. Det är anledningen till att vaccinet ska testas i Iran.
100 miljoner doser av Suverän II tillverkas för att vaccinera alla kubaner, med början i mars eller april. De övriga 70 miljoner doserna går till Vietnam, Iran, Pakistan, Indien, Venezuela, Bolivia och Nicaragua. Suverän II kommer att vara samarbetsorganisationen ALBA:s vaccin, förklarade Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez när hon refererade till solidaritetsalliansen som bildades 2004 av Venezuelas president Hugo Chavez och Kubas Fidel Castro.
”Kubas strategi i kommersialiseringen av vaccinet representerar en kombination av vad som tjänar mänskligheten och påverkan på hälsa i världen. Vi är inget multinationellt företag där vinst kommer i första hand”, säger Vicente Verez Bencomo, chef på Kubas Finlay Vaccin Institut. Inkomster från försäljning utomlands går till hälsovård, utbildning och pensioner i Kuba, precis det som händer med alla inkomster från export av medicinska tjänster och mediciner.
Kubas Center for Genetic and Biotechnological Engineering (CIGB) utvecklar två andra Covid-19 vaccin. Ett heter ”Mambisa”, som betecknar en kvinnlig kämpe i befrielsekrigen mot Spanien, och intas nasalt. Det gör man också med Kubas hepatit B vaccin. Det andra vaccinet, ”Abdala”, från en dikt av José Martí, tas muskulärt. Dessa två vaccin genomgår tidiga försök.
Det kubanska utbildningssystemet betonar vetenskap och teknologi. På 1990-talet stod Kuba för 11 procent av alla latinamerikanska forskare på doktorsnivå. De kubanska vetenskapsmännen arbetar i ca 50 olika biomedicinska forskningscentra och produktionsanläggningar. Dessa utgör tillsammans det kubanska statliga BioCubaFarma Corporation och tillverkar vaccin, mediciner, medicinsk testutrustning och annan medicinsk apparatur. Det tillverkar 60 procent av alla mediciner som används i Kuba och 8 av de 12 vaccin som alla får.
Kuba tillverkade tidigt ett pionjärvaccin som förhindrar livshotande infektioner orsakade av typ B meningococcus. Kuba utvecklade en genetiskt framtagen hepatit B vaccin och ett vaccin som ger behandling mot lungcancer. Ett annat vaccin utvecklat av Kuba ger skydd mot infektioner, särskilt hjärnhinneinflammation hos barn, orsakad av Hemophilus Influensa typ B bakterier.
När de utvecklar vaccin utgår de kubanska vetenskapsmännen från beprövad teknologi. Deras vaccin kräver inte extrem kyla som USA:s. De kubanska är anpassade för platser utan adekvata frysmöjligheter.
Om vi istället tittar på USA så grundar sig tillverkning och distribution på privata företag som existerar för profit, även om regeringen sköt till flera miljarder dollar till läkemedelsföretagen så att de ska kunna leverera vaccin gratis för den som får det. Företagen har ingått kontrakt med köpare utomlands.
I november 2020 skriver forbes.com ”Om Modernas vaccin blir godkänt och kan tillverka tillräckligt många doser kan dess vinst öka med 35 miljarder dollar på 12 månader”. I en annan rapport sägs: ”Pfizer och Moderna står inför att tjäna många miljarder dollar i vinster från sina Covidvaccin i år, och det blir mer profit också kommande år.”
Företagen styr distributionen skevt. I slutet på januari hade bara några få länder i Latinamerika kunnat skriva kontrakt. I Afrika räcker vaccinet bara till 30 procent av befolkningen. Epidemiologer vid Duke University säger att ”medan rika länder utgör 16 procent av världens befolkning så har de för närvarande 60 procent av alla Covid-19 vaccin som köpts in.” Den kubanske journalisten Randy Alonso rapporterar att bara ”27 procent av befolkningen i medel- och låginkomstländer kan vaccineras i år.”
USA: blockad lägger hinder i vägen för Kubas vaccinarbete. De stora läkemedelsföretagen deltar i USA:s blockad. ”I Kuba har vi inte alla råmaterial som behövs för den omfattande produktionen som vaccination av en hel befolkning kräver”, säger Dagmar Garcia Rivera vid Finlay Institutet. ”Råvaror måste köpas in och för det behövs finansiering. Det görs oändligt mycket svårare genom USA:s blockad. Det är en utmaning vi står inför dagligen.”
Counterpunch 210208 (nedkortad)
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?
Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?
Swisha en 20:a eller valfri summa till
123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)