Kuba satsar på att driva vattenpumpar med solenergi

solceller, solpaneler
Foto: Chelsea på Unsplash

Kuba: 1 312 vattenpumpar ska drivas med solenergi

Vattenförsörjningen är en av de verksamheter som förbrukar mest el i landet, och därför är det viktigt att genomföra en förändring av dess energisystem.

Företagsgruppen Vatten och avlopp (Agua y Saneamiento) har ett projekt där man investerar i 1 312 dricksvattenpumpar med en effekt på mindre än tio kilowatt (kW), som drivs med solceller.

Reynaldo Expósito Echeverría, teknisk direktör för Vatten- och avloppsledningar, EAA, i provinsen Artemisa, förklarade för Granma att till att börja med har utrustning installerats i provinserna Pinar del Río, Artemisa och Matanzas, och gradvis kommer man att utöka det till övriga provinser.

Han påpekade att de för närvarande endast arbetar med utrustning under 10 kW, som i allmänhet betjänar samhällen med mindre än tusen invånare, även om de hoppas kunna växa och utvidga detta till kraftigare utrustning.

I Artemisa omfattar programmet 41 pumpenheter, av vilka åtta redan är i drift i provinshuvudstaden och i kommunerna San Cristóbal, Bahía Honda och Candelaria. Dessutom håller ytterligare tio på att installeras i Mariel, Alquízar och Caimito.

Prognosen för provinsen är att på detta sätt spara cirka 835 000 kilowattimmar och därmed uppnå besparingar på över två miljoner pesos per år.

Vid pumpstationerna
Under en rundtur till pumpstationerna La Inecita och Mangas Pijirigua i Artemisa påpekade den tekniska chefen för provinsens EAA att pumputrustningen har ett hybridsystem – solceller och el – med en styrenhet kallad PSk3, vilket ger en daglig vattenförsörjning.

När det gäller samhället La Inecita förklarade han att befolkningen här inte hade fått ledningsvatten på mer än ett år, men som tack vare denna utrustning nu har tillgång till den viktiga vätskan dagligen mellan klockan åtta på morgonen och tio på kvällen.

Han sade att under två månaders arbete och med tester och kontroller av styrenheterna har man kunnat konstatera att 80 procent av det vatten som pumpas upp är solcellsdrivet – en bra indikator på vilka besparingar man åstadkommit genom systembytet.

Tillfredsställelsen att ha vatten
”Här fick vi vatten med tankbil i mer än ett år, eller så fick vi bära det från byns brunn. Den här utrustningen är verkligen en välsignelse”, säger Marielis Álvarez Peña, invånare i La Inecita.

”Jag är väldigt tacksam. Jag är mamma till tre barn och du kan föreställa dig hur det var att leva med brist på vatten. Trots att vi fick vänta länge har problemet nu lösts, vattentrycket är bra, varje dag och under ganska många timmar”, tillade hon.

Andra grannar, som Amarilis Miranda och Olga Jiménez, uttryckte också sin tacksamhet och noterade att samhället hjälpt till att installera utrustningen.

Delegaten för området, Jorge Alberto Martínez, förklarade att det fortfarande finns en del missnöje i grannskapet La Inecita 2, som ligger intill pumpstationen, där det finns svårigheter med att pumpa upp vattnet. Därför har man beslutat att förlänga servicetiderna, och företaget har redan påbörjat utvärderingarna för att ta itu med reparationen av vattenledningarna.

Sedan 2014 har Kuba en politik för att utveckla förnybara energikällor och en effektiv användning av dessa för att trygga en säker och miljövänlig övergång. Därav behovet av åtgärder som dessa, som garanterar en minskad användning av fossila bränslen.

 Wennys Díaz Ballaga, Granma 230713 / cv

Con energía solar funcionarán en Cuba 1 312 equipos de bombeo de agua