Kuba sponsrar hälsa – inte terrorism!

Kubanska läkare
Foto: peoplesdispatch.org

Kuba bör strykas från USAs lista över stater som sponsrar terrorism

USAs benämning av Kuba som en stat som stöder terrorism gör det otroligt svårt för Kubas regering och folk att få vardagslivet att fungera. Joe Biden kan med ett pennstreck ändra på detta.

Kuba är inte en stat som sponsrar terrorism utan en stat som sponsrar globalt välbefinnande.

USA har upprättat en lista över länder som de betraktar som ”stater som sponsrar terrorism”. På denna lista finns för närvarande fyra länder: Kuba, Nordkorea, Iran och Syrien. Grundtanken är att USAs utrikesdepartement slår fast att dessa länder har ”gett stöd till internationella terroristhandlingar”. Bevis för dessa ”handlingar” tillhandahålls inte av USAs regering. Vad gäller Kuba finns det inte skymten av bevis för att regeringen skulle ha erbjudit något stöd till terroristverksamhet. I själva verket är det Kuba som sedan 1959 varit utsatt för terrorhandlingar från USAs sida, bland annat ett invasionsförsök (Grisbukten 1961) och upprepade mordförsök mot landets ledare (638 gånger mot Fidel Castro).

I stället för att exportera vapen runt om i världen har Kuba en lång historia av medicinsk internationalism med kubanska läkare och mediciner, en välkänd syn från Pakistan till Peru. Det finns faktiskt en internationell kampanj för att kubanska läkare ska tilldelas Nobels fredspris. Hur kan ett land som översvämmar världen med hälsovård bli utsedd till statlig sponsor av terrorism?

Washingtons hämndlystnad
Kuba fanns inte med på listan över stater som sponsrar terrorism efter 2015, då president Barack Obama tog bort landet (Kuba lades först till på listan 1982 av president Ronald Reagan). Den 12 januari 2021, under sin sista vecka vid makten och några dagar dagar innan Joe Biden installerades, satte dåvarande presidenten Donald Trump återigen upp Kuba på listan. Kommentarerna från USAs dåvarande utrikesminister Mike Pompeo ger en märklig motivering till denna åtgärd: trots att Kuba togs bort 2015, fem år tidigare, sade Pompeo att ”den kubanska regeringen har i årtionden gett mat, husrum och sjukvård åt mördare, bombmakare och flygplanskapare”.

Begreppet ”årtionden” antyder att Trumpadministrationen gick tillbaka längre än till 2015 och inte bedömde situationen på Kuba under de fem år som gått sedan landet togs bort, utan gick tillbaka till en tid före Obamas åtgärd. Det fanns inga nya bevis för att något skulle ha förändrats sedan 2015, vilket visar att Trumps åtgärder var rent politiska (för att smöra den hårda högerflygeln som fortsätter att sträva efter ett regimskifte på Kuba och ogiltigförklara så många av Obamas åtgärder som möjligt).

USA har upprätthållit en blockad mot Kuba sedan 1959, då den kubanska revolutionen inledde en process för att omvandla ett land styrt av gangsters (inklusive USA-maffian) till ett land som ser till folkets behov. Revolutionen skapade program för alfabetisering och hälsovård och för att bygga upp det kulturella självförtroende som länge förtryckts av Spaniens och USAs kolonialism. USA-eliten var angelägen om att utradera föredömet Kuba, som visade att även ett fattigt land kunde övervinna de socioekonomiska villkor som skapas av fattigdom. Varje år sedan 1992 röstar nästan alla världens länder – senast 184 av 193 – i FNs generalförsamling för att fördöma blockaden av Kuba.


Ta bort Kuba från listan
Klassificeringen av Kuba som en stat som sponsrar terrorism gör det otroligt svårt för den kubanska regeringen och folket att upprätthålla vardagslivets grundläggande funktioner. USAs enorma makt över världens finanssystem innebär att banker och företag vägrar att göra affärer med Kuba, av rädsla för att USA ska vidta repressalier för att de bryter mot blockaden. Det är häpnadsväckande att få höra att på grund av denna blockad, och trots USA-regeringens mummel om undantag för medicin, vägrar företag att sälja råvaror, reagenser, diagnostiska kit, farmaceutiska läkemedel och apparater och en rad andra material som är nödvändiga för att Kuba skall kunna driva sitt utmärkta men ansträngda offentliga forsknings- och hälsovårdssystem.

USAs president Joe Biden kan med ett pennstreck ta bort Kuba från denna lista. Så enkelt är det. När han ställde upp i presidentvalet sade han till och med att han skulle upphäva de hårdare av Trumps sanktioner och återgå till Obama-administrationens politik. Men det har han inte gjort, vilket kan vara av politiska skäl. Ett drag av hämndlystnad genomsyrar USAs politik mot Kuba, en ö som under pandemin bevisade att dess revolutionära process tar hand om sitt folk. Exemplet med offentlig hälsovård på Kuba, trots att det är en liten önation, borde exporteras över hela världen. Landet är inte en sponsor av terrorism utan en sponsor av globalt välbefinnande.

Roger Waters, Vijay Prashad, Manolo De Los Santos
Peoples Dispatch 220709 (Övers: Vaple)

Cuba should be removed from the US list of state sponsors of terrorism

Artikeln har producerats av Globetrotter https://globetrotter.media/.

Roger Waters är musiker. Han är mitt uppe i sin turné This is Not a Drill.

Vijay Prashad är en indisk historiker, redaktör och journalist. Han är författarstipendiat och chefskorrespondent på Globetrotter. Han är redaktör för LeftWord Books och chef för Tricontinental: Institute for Social Research. Han är Senior Non-resident fellow vid Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China. Han har skrivit mer än 20 böcker, bland annat The Darker Nations och The Poorer Nations. Hans senaste böcker är Struggle Makes Us Human: Learning from Movements for Socialism och (tillsammans med Noam Chomsky) The Withdrawal: Iraq, Libya, Afghanistan, and the Fragility of U.S. Power.

Manolo de los Santos är vice verkställande direktör för People’s Forum och forskare vid Tricontinental: Institute for Social Research. Han har nyligen varit medredaktör av Viviremos: Venezuela vs. Hybrid War (LeftWord Books/1804 Books, 2020) och Comrade of the Revolution: Selected Speeches of Fidel Castro (LeftWord Books/1804 Books, 2021). Han är medsamordnare för Folkets toppmöte för demokrati.

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  Bli medlem i Svensk-Kubanska!
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap
(150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden: Pg 40 54 11–0 eller Swish 123 589 0975
eller till insamlingen ”Mediciner till Kuba”: Pg 23 57 15–0  eller Swish 123 182 37 72