Kuba sponsrar inte terrorism, säger tidigare USA-tjänstemän
Tidigare underrättelsetjänstemän i USA anser det omotiverat att Kuba finns med på listan över länder som sponsrar terrorism, uppger en nyhetskälla i USA idag.
Ett halvdussin personer som varit inblandade i utformningen av Kubapolitiken under både republikanska och demokratiska administrationer hävdade också att ”konsensuspositionen” i USAs underrättelsetjänst är att landet inte sponsrar terrorism.
Fulton Armstrong, tidigare chef för den nationella underrättelsetjänsten för Latinamerika, beskrev i en intervju med NBC News beteckningen som ”falsk”.
Larry Wilkerson, som var stabschef för den dåvarande utrikesministern Colin Powell under den tidigare presidenten George W. Bushs administration (2001–2009), sa att Kuba inte är en statlig sponsor av terrorism. ”Det är en fiktion som vi har skapat… för att förstärka logiken kring blockaden”, sade han.
Att Kuba finns med på listan över statliga sponsorer av terrorism är inte bara omotiverat, utan skadar också USAs nationella säkerhetsintressen, anser även Ben Rhodes, som var biträdande nationell säkerhetsrådgivare till den tidigare presidenten Barack Obama (2009–2017).
Han sade till NBC News att det är fel att använda denna beteckning för rent US-amerikanska politiska syften när det gäller Kuba och att syftet med regeln, som är utformad för att straffa dem som Washington riktar in sig på som påstådda försvarare av terrorism, förlorar legitimitet.
Samtidigt säger William LeoGrande, professor vid American University of Washington, att det är ironiskt att Kuba finns med på listan när den har sitt ursprung i ett land som utför attacker mot ön.
”På 1960-talet sponsrade CIA mordförsök, sabotage och paramilitära räder mot Kuba, vilket idag skulle kallas statsstödd terrorism, och exilkubaner som utbildades av denna organisation fortsatte attackerna i flera decennier”, sade han.
Washington tog bort Kuba från listan över statliga sponsorer av terrorism 2015 under Obama-administrationen, där det hade funnits sedan 1982, men Donald Trumps administration (2017–2021) satte tillbaka det på listan nio dagar innan hans mandatperiod tog slut.
Vita huset hävdade då att Havanna gav asyl åt ledare för Colombias nationella befrielsearmé (ELN), som hade erbjudits en fristad som en del av fredsförhandlingarna med det sydamerikanska landets regering, för vilka Kuba och Norge stod som garanter och som stöddes av Obama-administrationen och Vatikanen.
Dagen innan sade Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez att Kubas klassificering som en nation som stöder terrorism ökar landets risktagande och innebär att man måste betala en tredjedel eller dubbelt så mycket för att köpa olika varor.
Han bekräftade att de få leverantörer som har beslutat att upprätthålla förbindelserna med landet har höjt sina priser, samtidigt som USA idkar skrämsel och förföljelse mot bränsleleverantörerna.
Prensa Latina 221020
/cv
Cuba no patrocina el terrorismo, aseguran exfuncionarios de EEUU