”Kuba tillhör enbart kubanerna”

Foto: Kubas ambassad, Paris

”Kuba tillhör enbart kubanerna”

Uttalande från Casa de las Américas, från Havanna, Kuba:

En ung man med invandrarbakgrund dödas av polis. Tusentals upprörda människor ger sig ut på gatorna. Polisens repression släpps lös. Byggnader och bilar sätts i brand och dussintals skadas. Antalet arresteringar ökar timme för timme. Frankrike brinner.

Slutligen, den 7 juli, utfärdade den franska PEN-klubben en deklaration som fördömde förtrycket… på Kuba.

Deklarationen är en inventering av floskler och förtal som överensstämmer med den antikubanska propagandans åldrande manus. Manövern föregicks av trakasserierna mot den kubanska poeten och essäisten Nancy Morejón, vinnare av det nationella litteraturpriset och stolt medlem av Casa de las Américas-familjen.

PEN-klubben begärde officiellt att hennes status som hedersordförande för en poesifestival i Paris skulle dras in på grund av att hon tänkte som hon gör. De lyckades, till skam för alla dem som var inblandade i denna skändlighet.

Den franska PEN-klubbens nya korståg för Kubas ”frihet” sammanfaller med korståget för vissa kubanska konstnärer från Förenta staterna och olika europeiska städer, som är fångade av en politisk och kommersiell maskin som i grunden är främmande för kultur, och som enbart syftar till att misskreditera den kubanska revolutionen.

De är fast beslutna att ge en episk dimension åt händelserna den 11 och 12 juli 2021 och åt dem som med våld trotsade den allmänna ordningen. De önskar sig en explosiv situation på Kuba som den som ironiskt nog nådde sin höjdpunkt för bara några dagar sedan i dessa litterära korsfarares eget land, Frankrike.

Det är mer än förvånande, det är sorgligt att den franska PEN-klubben hänsynslöst angriper grunderna för kubanska institutioner och till och med en så värdefull organisation som Kubas författar- och konstnärsförbund. Det är också sorgligt att den entusiastiskt och krigiskt ansluter sig till den tvångsmässiga förföljelsen av vårt land och försöket att legitimera en politik som kväver det kubanska folket och som till punkt och pricka följer den hegemoniska supermaktens dagordning. Det är sant att detta är vanligt bland avlönade byråkrater och högerfanatiker, men det gör ont att förknippa det med franska författare.

Vi föredrar att för alltid hålla oss till den store franske författaren Victor Hugo som på begäran av de frihetskämpar som kämpade mot den spanska kolonialmakten skrev budskapet ”För Kuba”, där han säger: ”Jag ser inte efter var styrkan finns, utan var rättvisan finns”. Han avslutar: ”Kuba tillhör bara Kuba”.

Casa de las Americas, Havanna, den 10 juli 2023

Telesur 230710 (ZT)

”Cuba solo pertenece a Cuba”

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72