Kuba tvingas höja bensinpriset

Kollektivtrafiken är billig och viktig för många kubaner. Foto: Cubadebate, Enrique González

Kuba tvingas höja bensinpriset

Kubas ekonomi knäar under USA:s sanktioner. Därför kommer bensinpriset att höjas för att finansiera import av livsmedel, bränsle och mediciner. Återförsäljare samt buss- och taxichaufförer kommer också fortsatt att betala subventionerade priser för att minimera återverkningarna på kollektiva transporter och konsumtionsvaror.

Köerna till bensinstationerna ringlar långa efter att regeringen meddelat att priset ska höjas kraftigt från 1 februari. Höjningen motiveras med att det är en nödvändig åtgärd för att minska budgetunderskott och få medel för import av livsmedel, medicin och – mer bränsle.

Prisökningen för den populära 94-oktaniga bensinen innebär att en 40-liters tank kostar 6 240 pesos, eller cirka 23 dollar till den svarta marknadens växelkurs, vilket är långt över den genomsnittliga statliga månadslönen på 4 209 pesos, eller 15,60 dollar. Nu ska man akta sig för att stirra sig blind på lönen, om man enbart hade denna då skulle ingen klara sig. Men i Kuba är mycket gratis eller subventionerat; en månatlig korg av baslivsmedel, transporter, boende, telefon, elförbrukning, hälsovård, utbildning, kultur och annat. 

Landet brottas med allvarliga problem, varubrist och inflation (som i och för sig börjat minska) . Regeringen kommer också att höja priserna på köksgas, som används för matlagning, och el för storförbrukare. Samtidigt har myndigheterna sagt att de kommer att skydda de mest utsatta och sårbara grupperna i samhället.

Ett annat problem är den växande klyfta som uppstår mellan de som har tillgång till utländsk valuta och de som inte har det. Regeringen öppnar butiker där betalningen sker i hårdvaluta. Det är något som sägs vara nödvändigt för att kunna importera bränsle. Man hoppas att de nya åtgärderna kommer att bidra till att stabilisera utbudet på lång sikt.

240109 (ZT)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72