Trots sabotage: Arévalo tillträder som president i Guatemala

Guatemala
Karin Herrera & Bernardo Arévalo. Foto: @BArevalodeLeon

Arévalo tillträder som president i Guatemala

Efter att Bernardo Arévalo vann presidentvalet i höstas i Guatemala har landets korrupta överklass försökt att på olika sätt hindra hans tillträde. Men såväl internationella organisationer, regeringar som en stark inhemsk rörelse har hindrat sabotageförsöken, så här långt. De tidigare styrande är oroade över den utlovade kampen mot den utbredda korruptionen, Arévalos prioritet.

Guatemalas nye president, Bernardo Arévalo, svors in tidigt på måndagsmorgonen av ledaren för kongressen, Samuel Pérez, i en ceremoni som blev mer än 10 timmar försenad på grund av att den avgående kongressen försökte att sabotera installationen.

Det var det femtielfte försöket av de nu före detta politikerna att hindra Arevalos tillträde efter månader av rättslig förföljelse ledd av den allmänna åklagarmyndigheten. Invigningen av Arévalo, en symbol för kampen mot korruption, och hans vice president, Karin Herrera, hölls på Miguel Ángel Asturias kulturcenter i Guatemalas huvudstad.

Akademikern vann presidentvalet 2023 med det progressiva partiet Movimiento Semilla, som föddes ur antikorruptionsdemonstrationerna i Guatemala 2015, och efterträder Alejandro Giammattei. Arévalo vann presidentvalet i Guatemala med bred marginal i augusti och har utsatts för en mängd rättsliga angrepp från åklagare, domare och politiska ledare som syftat till att hindra honom från att tillträda ämbetet, något som har avvisats av det internationella samfundet.

Efter att ha svurits in höll Arévalo sitt första tal som president där han framhöll styrkan i Guatemalas demokrati, som ”genom enighet och förtroende” motstod försöken från olika politiska sektorer i landet att hindra honom från att tillträda ämbetet. 

”Aldrig mer auktoritärt styre, aldrig mer våld eller godtycke för att upprätthålla särskilda agendor. Aldrig mer kommer institutionerna att böja sig för korruption och straffrihet”, sade Arévalo med hänvisning till sina viktigaste regeringslöften, i ett land med djupgående korruptionsproblem som till och med under flera månader lämnade hans tillträde osäkert, vilket FN och andra internationella organisationer understrukit.

Presidenten uttryckte sin tacksamhet till medborgarna i allmänhet och särskilt till ursprungsfolken som, mitt i svårigheterna att få honom på plats, än en gång visade sitt stöd för honom.

”Mitt personliga tack, vårt tack som nation, till ursprungsfolkens ledare för deras modiga kamp för demokrati, för deras enastående roll i att mobilisera de fyra folken till dess försvar”, sade han. ”På denna betydelsefulla dag går vi vidare på den väg som många av oss mödosamt har stakat ut, och markerar en viktig milstolpe genom utövandet av demokrati. Det är en stor ära för mig att ta på mig detta höga ansvar och visa att vår demokrati har styrkan att stå emot och att vi, genom enighet och förtroende, kan förändra det politiska landskapet i Guatemala.

”Detta ögonblick representerar inte bara en personlig prestation, utan ett bestämt steg mot en framtid där medborgardeltagande och positiv förändring råder”, tillade han.

Det guatemalanska folkets nye president upprepade sin regerings prioriteringar. Bland dessa nämnde han mänskliga rättigheter, migranter och klimatförändringar.

Ledaren för Movimiento Semilla lovade att arbeta för att förbättra livskvaliteten för medborgarna i det centralamerikanska landet. ”Staten kommer att ta på sig sin historiska roll att generera utveckling i viktiga aspekter som el, miljösanering, utbildning och genereringen av detta kommer att skapa tusentals nya jobb över hela det nationella territoriet”, sade han.

I detta avseende lovade han att vidta åtgärder för att främja lokala och utländska investeringar för att utvidga landets produktiva struktur.

Guatemala
Vicepresident och president Karin Herrera & Bernardo Arévalo. Foto: @BArevalodeLeon

”Vår regering föreslår en enkel formel: det kan inte finnas någon demokrati utan social rättvisa och social rättvisa kan inte råda utan demokrati. Trots sin enkelhet har denna formel varit påfallande frånvarande i regeringsadministrationen under en stor del av vår historia”, sade han.

Cubadebate 240115 (ZT)

Bernardo Arévalo toma posesión como presidente de Guatemala

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72