Kuba uppmanar Säkerhetsrådet att stoppa folkmordet i Gaza

Säkerhetsrådet diskuterar Mellanöstern. Foto: Prensa Latina

Kuba uppmanar Säkerhetsrådet att stoppa folkmordet i Gaza

Kubas förste vice utrikesminister, Gerardo Peñalver, uppmanade på onsdagen FN:s säkerhetsråd att sätta stopp för den kollektiva bestraffningen av befolkningen i Gaza och beskrev situationen i den palestinska enklaven som katastrofal.

”Det är dags att stoppa Israels folkmord på det palestinska folket. Vi upprepar vårt otvetydiga krav på ett omedelbart eldupphör och ett slut på krigsretoriken”, sade den biträdande utrikesministern under den andra dagen av den öppna debatten om Mellanösternkrisen som organet sammankallat.

Kubas ständige representant vid FN ansåg också att det är nödvändigt att snabbt mobilisera humanitärt bistånd till Gazaremsan under FN:s samordning, för att ta itu med den katastrofala situationen i territoriet.

Peñalver krävde att USA:s regering skulle stoppa förlamningen av säkerhetsrådet, som borde uppfylla sitt mandat att sätta stopp för Israels kollektiva bestraffning av den palestinska befolkningen, liksom upptrappningen av våldet och massakern i Gaza.

Han betonade att säkerhetsrådet inte kan förbli passivt inför Tel Avivs olagliga annekteringspolitik, alla dess koloniseringsmetoder och dess apartheidsystem, som har funnits i mer än sju decennier på de ockuperade palestinska territorierna.

Kubas representant stödde uppmaningen att erkänna Palestina som en permanent medlem av FN, liksom initiativet att snarast sammankalla en fredskonferens under FN:s beskydd, inriktad på att bevara detta folks omistliga rättigheter.

Han upprepade Kubas förslag att omedelbart sända ett internationellt skyddsuppdrag till Gaza, auktoriserat av generalförsamlingen, för att garantera civilbefolkningens säkerhet och skydd och underlätta leveransen av akut humanitär hjälp.

Kubas förste vice utrikesminister krävde Israels totala och villkorslösa tillbakadragande från syriska Golan och alla ockuperade arabiska territorier och upphörande av aggressioner mot Syrien. Han fördömde också USA:s och dess allierades militära attacker mot Jemen, i strid med internationell lag.

”Handlingar av detta slag uppmuntrar till utvidgning av krig och folkmord på Gazaremsan. Våld är inte lösningen på konflikterna i Mellanöstern”, betonade han.

Peñalver fördömde också den terroristattack som rapporterades tidigare denna månad i den iranska staden Kerman under ceremonin till minne av fyraårsdagen av mordet på general Qassem Soleimani.

Cubadebate 240124 (ZT)

Cuba urge a Consejo de Seguridad a terminar castigo colectivo en Gaza

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA OCH GAZA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72