Kuba uppmärksammar Finlands förra president, Tarja Halonen

Träff på Lippulaivaibiblioteket i Helsingfors för att uppmärksamma Terja Halonen. Foto: EmbaCuba

Kuba uppmärksammar Finlands förra president, Tarja Halonen

Under högtidlighållandet av 95-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Republiken Kuba och Republiken Finland överlämnade ambassadör Beatriz Parra González en reproduktion av målningen ”El Triunfo de la Rumba” av den kubanske målaren Eduardo Abela till f.d. president Tarja Halonen, en framstående medlem av Finland-Kuba Föreningen, som ett erkännande för hennes stöd till solidariteten mellan de två folken.

Kubas ambassadör överlämnar ett konstverk till Terja Halonen. Foto: EmbaCuba

Inför över hundra deltagare lyfte Kubas representant också fram de frågor som har präglat dessa nio decennier av diplomatiska förbindelser, och betonade finländska företrädares deltagande i självständighetskampen i Karibien, det samarbete som har etablerats på det vetenskapliga och akademiska området, samt Finlands historiska stöd till Kubas fördömande av USA:s blockad.

I detta avseende betonade Parra att ”det största hindret för utvecklingen av vårt land idag är den permanenta amerikanska blockaden, och i synnerhet den ekonomiska förföljelse som upprättats genom den absurda upptagningen av Kuba på listan över stater som sponsrar terrorism, och jag säger absurd, eftersom den kubanska revolutionens humanistiska uppdrag har varit att sponsra liv, med läkare, forskare och lärare, som har fört sin hjälp till de mest avlägsna hörnen av vår planet, oavsett om det är en jordbävning, en tsunami eller en dödlig pandemi”.

Kubas ambassadör i Finland, Beatriz Parra González, vid högtidlighållandet av 95 år av diplomatiska förbindelser mellan länderna. Foto: EmbaCuba

Den karibiska diplomaten gav ett särskilt erkännande till det arbete som utförs av föreningen Finland-Kuba, som för närvarande genomför solidaritetsarbete på Las Tunas barnsjukhus. ”Varje år anländer våra finska vänner med alla sina goda vibbar och med viktiga medicinska donationer, som gör det möjligt för oss att bryta den grymma blockadens effekt på oskyldiga varelsers hälsa, t.ex. barn”, betonade ambassadören.

I firandet deltog företrädare för Finlands utrikesministerium, dekanus för diplomatkåren, mer än trettio ambassadörer och diplomatiska representanter, medlemmar av Finland-Kuba Föreningen, styrelsen för Finlands Kommunistiska Parti och medlemmar av den kubanska gemenskapen som bor i landet. 

Från ett annat festligt tillfälle i Finland-Kuba föreningen

Vid evenemanget deltog Dr Esa Tulkki. Esa Tulkki, medlem i Finland-Kuba Föreningen, nämnde personer som knyter an till de historiska förbindelserna mellan de två länderna, bland annat José Martí och hans beskrivningar av Finland under ”guldåldern”, den finska poeten Federika Bremer, bosatt på ön i början av 1800-talet, och Havannas historiker Eusebio Leal, som hyllade den finska mambin Fabian Fagerman, bland de personer som uppmärksammats i Stadsmuseet för sitt internationalistiska stöd. Ett vittnesmål om denna speciella händelse gavs också av Peter Fagerman, barnbarnsbarn till den man som steg till kapten i Kubas befrielsearmé och tilldelades utmärkelsen Kubas hjälte för sitt bidrag till det ”nödvändiga kriget” mellan 1892-1895.

Dansuppvisning av Baila-Baila-skolan. Foto: EmbaCuba

Den kulturella delen av evenemanget livades upp av ”Baila Baila”-skolan, som grundades för 30 år sedan i Helsingfors av en kuban. Gruppen framförde ”Me Dicen Cuba” av Habana de Primera. Avslutningsnumret framfördes av duon ”Monte Adentro” som består av två finska musiker, Tero Toivanen och Peter Loman, som bildades på Kuba som en del av de kulturella och akademiska utbytesprojekt som fanns på 80-talet. I samband med firandet visades också en utställning med bilder från Havanna av den kände fotografen och Kubavännen Risto Vuorimies, som tidigare varit stipendiat på Kuba.

CubaSi 240429 (ZT)

Reconoce Cuba a ex-Presidenta finlandesa Tarja Halonen

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!