Kuba uppmärksammar Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte

Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte ägde rum lördagen den 16 mars på Solidaritetshuset i Stockholm.

På morgonen och eftermiddagen utvärderade föreningen internt verksamheten under 2018 och den verksamhet som planeras för innevarande år.

Solidariteten med Venezuela prioriteras och stödet till Kuba mot blockaden och man fördömer tillämpningen av Helms-Burton-lagens Avdelning III.

Ordförande Zoltan Tiroler läste ett hälsningsmeddelande från ICAPs vice ordförande Noemí Rabaza.

Valet av föreningens nya styrelse ägde rum. Ordförande Zoltan Tiroler ratificerades och måndagen den 18:e hålls ett internt styrelsemöte för att utse ansvariga för olika områden.

Efter lunchen visades en dokumentär om den kubanska revolutionens 60-år.

Slutet av eftermiddagen ägnades åt hälsningar till mötet framförda av Kubas konsul Victor Manuel García, El Salvadors ambassadör Anita Escher, Nicaraguas chargé d’affaires Sandra Estrada, och Bolivias chargé d’affaires Isidora Coria. Även representanten för El Salvadors FLN i Sverige framförde en hälsning.

Generellt framhävdes den kubanska revolutionens betydelse och vårt lands solidariska stöd till länder som Nicaragua och El Salvador. Vår konsul betonade betydelsen av det aktiva stödet för den kubanska revolutionen från Svensk-Kubanska Föreningen sedan mer än 50 år och fördömandet, avslöjandena om och oppositionen mot USAs grymma blockad, som nu ökat med nya fientliga handlingar under Trumps presidentskap. Svensk-Kubanska Föreningens aktiviteter till stöd för den bolivarianska regeringen i Venezuela lyftes fram.

Sedan överlämnades till Kubas ambassadör Rosario Navas Morata insamlade medel till offren för tornadon i västra Kuba, till ett värde av 125 000 kronor. Ambassadören framförde ett uppriktig tack och uppskattning för denna nya insats av medlemmarna i föreningen, i samma anda som donationen 2017 på 35 000 euro för att kompensera de som på Kuba drabbades av orkanen Irma.

Kubas Ambassad i Sverige 190316

 

Estocolmo Suecia, 16 de marzo de 2017.- Celebra en Estocolmo la Asociación de Amistad sueo–cubana su Reunión de balance anual