Venezolanska desertörer: Vi har blivit lurade och övergivna av Colombia och Guaidó

Foto: VTV

En grupp venezolanska militärer som deserterade till Colombia den 23 februari anklagade i lördags de colombianska myndigheterna och FNs flyktingkommissariat (UNHCR), för att ha övergivit dem, och att de fått högst fyra dagar på sig att lämna sin tillflyktsort i gränsområdet.

”Vi är övergivna, vi har inget stöd från någon. Vi vill att Juan Guaidó kommer hit personligen för att träffa oss”, sa f.d. sergeanten i den venezolanska armén, Luis González Hernández, som fungerade som talesman för gruppen.

Enligt González Hernández krävs att de lämnar den tillflyktsort de fått av de colombianska myndigheterna i kommunen Villa del Rosario, i gränsstaden Cúcuta. I gengäld erbjöds var och en 350 000 colombianska pesos, en madrass och ett lakan, sa han.

”De flesta av oss har inga släktingar i Colombia, vi var familjeförsörjare i Venezuela och nu är vi här utan någon som helst inkomst”, beklagade sig ex-militären.

Veckorna före den 23 februari, det datum som den venezolanska högern angivit för införandet av den påstådda ”humanitära hjälpen”, uppmanade Juan Guaidó och flera regeringstalesmän i USA medlemmar i Bolivarianska väpnade styrkorna (FANB) att desertera till Colombia.

cubainformacion 190317

 

Soldados venezolanos desertores denuncian haber sido engañados y abandonados por Colombia y Guaidó