Kuba välkomnar Colombias fredsförhandlare

Colombia fredsförhandlingar
Díaz-Canel välkomnade colombianska representanter. Foto: Twitter @DiazCanelB

Kuba välkomnar förhandlarna om fredsavtal i Colombia

Kubas president stod på fredagen värd för förhandlingar om återupptagande av fredsavtalet i Colombia.

 

Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez välkomnade colombianska representanter för återupptagandet av förhandlingarna om ett fredsavtal för landet. Den kubanske presidenten träffade colombianska regeringsföreträdare och den nationella befrielsearmén (ELN).

Via sitt Twitterkonto bekräftade president Díaz-Canel att garanter från Norge och Kuba samt företrädare för FNs generalsekreterare och Colombias biskopskonferens också deltog i mötet.

”Jag tackade Colombias utrikesminister @AlvaroLeyva för gårdagens uppmaning att upphöra med det illegitima upptagandet av #Kuba på USA-regeringens lista över statliga sponsorer av terrorism”, sade den kubanske presidenten på sitt Twitterkonto.

Díaz-Canel upprepade landets åtagande att bidra till och stödja uppnåendet av den önskade freden i Colombia. Samtidigt sade utrikesminister Bruno Rodríguez att de colombianska företrädarna också ratificerade Kubas vilja att fördjupa förbindelserna mellan de två länderna.

”Jag höll ett möte med företrädare för Colombias regering och ELN, parterna i fredsprocessen i landet, tillsammans med garanterna Norge och Kuba samt företrädare för FNs generalsekreterare och Colombias biskopskonferens.”

Den colombianska delegationen anlände på torsdagen och leds av utrikesminister Álvaro Leyva. I delegationen ingår Danilo Rueda, högkommissarie för fred, och Iván Cepeda, ordförande för fredskommissionen i den colombianska senaten.

Mötet på Kuba strävar efter att återuppta de senaste fredsförhandlingarna med ELN som inleddes 2017 när Juan Manuel Santos var vid makten och den förre presidenten Iván Duque misslyckades med att följa och försökte bryta mot de protokoll som upprättats för dessa dialoger.

TeleSur 220812
(Övers: CV)

 

Cuba Welcomes Negotiators for Peace Agreement in Colombia