Kuba välkomnar den femte rundan av fredssamtal i Colombia

fredssamtal
Ny omgång fredssamtal, nu i Mexiko. Foto: ACN

Kuba välkomnar den femte rundan av fredssamtal i Colombia

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla välkomnade i måndags installationen i Mexiko av den femte omgången av fredssamtal mellan Colombias regering och Nationella befrielsearmén (ELN).

På det sociala nätverket X upprepade utrikesministern att Kuba deltar i sin egenskap av garant för denna process och står till parternas förfogande för att bidra till dess framsteg.

Enligt högkommissarien för fred, Otty Patiño, på samma sociala nätverk, kommer de i denna nya omgång att fortsätta att åtföljas av företrädare för regeringarna i Mexiko, Brasilien, Chile, Kuba, Norge och Venezuela som garanter, och som permanenta medföljare den särskilda representanten för FNs generalsekreterare i Colombia och den colombianska biskopskonferensen.

I kommunikén bekräftade Mexiko sitt ständiga engagemang för fredlig tvistlösning och främjande av fred och säkerhet i Latinamerika, liksom sitt fasta och otvetydiga stöd för fredsprocessen i Colombia.
Delegationerna från den colombianska regeringen och ELN avslutade den fjärde omgången av fredssamtalen i Caracas, Venezuela, i september.

Cubadebate 231204 / cv

Saluda Cuba el quinto ciclo de la Mesa de Diálogos por la Paz de Colombia