Kubanerna har nu mer tillgång till Internet än genomsnittet i världen

Kubanerna har mer tillgång till Internet än genomsnittet i världen

Kuba har länge anklagats för att hindra tillgången till IT och Internet. Men faktum är att det är USA som kontrollerar Internet, och som hindrat Kuba från tillgång. Det ändrades något under Obamas sista år och sedan dess är utvecklingen i Kuba explosionsartad.

Global Digital rapporterar 2020: För första gången har Kuba större tillgänglighet till Internet än genomsnittet. Kubanernas tillgång till nätet växer snabbt tack vare satsningen på IT i Kuba. Det visar rapporten Digital 2020 som behandlar sociala nätverk i hela världen. Det är en rapport som tagits fram de senaste åren av We Are Social tillsammans med Hootsuite, den mest använda plattformen för att administrera sociala nätverk.

Enligt rapporten, som behandlar 2019, är redan fler än 7,1 miljoner kubaner uppkopplade, dvs 63 procent av befolkningen. I världen är den siffran 59 procent. Det har varit en snabb ökning för Kubas del. För bara några år sedan låg Kuba långt ner på listan. År 2000 började datorer placeras ut i kubanska skolor. Då var bara 0,5 procent av kubanerna uppkopplade. När årtiondet började, 2011, hade siffran ökat till 16 procent, enligt siten Internet Live Stats. På åtta år har alltså tillgängligheten fyrdubblats och placerat Kuba på den övre halvan i världen.

Vid slutet på 2018 var Kuba uppe i 6 470 000 uppkopplade, dvs. 56 procent av befolkningen. Under 2019 tillkom ytterligare 630 000 Internetanvändare, en ökning med mer än 7 procent.

För demokratin är tillgång till Internet viktigt och trots otillräcklig infrastruktur och höga priser expanderar servicen på mobila enheter. I slutet på förra året uppgav ETECSA, det kubanska telebolaget, att det fanns 3,7 miljoner mobiltelefoner uppkopplade, bara ett knappt år efter att detta blev möjligt. Förmodligen är dessa siffror inte med i rapporten från Digital 2020. Nu säger sig ETECSA planera ytterligare 634 000 mobila internetuppkopplingar.

Kuba fortsätter att gå framåt i den digitala världen. Det är ett uttryck för statens ambitioner och önskemålen från befolkningen. Det finns mycket kvar att göra såväl i tillgänglighet, innehåll som användning. Men landet fortsätter att avancera.

Förra månaden sänkte ETECSA ännu en gång priset för att surfa i hot-spots WiFi, som finns lite varstans på torg och i parker. Men trots kontinuerliga prissänkningar är priset fortfarande högt för många kubaner.

Cubadebate 20200205, Cuba Central Team 20200207

Cuba por encima de la media mundial de penetracion de internet

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0