Kubanskt läkemedel mot coronaviruset

Den kinesisk-kubanska fabriken Changheber. Foto: Presidencia Cuba.

Kubanskt läkemedel mot coronaviruset

”Den kinesisk-kubanska fabriken Changheber i Jilin inledde det kinesiska nyåret med att med kubansk utrustning börja framställa Interferon Alpha (IFNrec). Kinas Hälsokommission har valt vår produkt bland de som används i kampen mot coronaviruset”, bekräftade Kubas president på sitt Twitterkonto.

Enligt Kubas ambassadör i Kina, Carlos Miguel Perira, började den gemensamma fabriken Changheber tillverkningen av det kubanska läkemedlet den 25 januari, för dess ”förmåga att motverka andningsbesvär.” Det motverkar feber och hosta, som är de första symptomen på det nya coronaviruset. Men det motverkar också en rad andra tillstånd.

Enligt specialisterna används IFNrec mot virusinfektioner framkallade av HIV, återkommande respiratorisk papillomatos orsakad av viruset mänskligt papillom, samt hepatit typ B och C, med tanke på att det visat sig effektivt i behandling av olika typer av cancer.

Kinas Hälsokommission har fått information från 31 län med 28 018 lunginflammationer orsakade av coronaviruset. Av dessa befann sig 3 859 i allvarligt tillstånd, 563 har avlidit och 1 153 friskförklarades,

I slutet av 2019 uppgav Kina att de funnit en ny stam av coronavirus, benämnd 2019-nCOV, i staden Wuhan. Sjukdomen sprids från person till person, den är smittsam utan att symptom märks under inkubationstiden på upp till 14 dagar.

Resumen Latinoamericano 20200207

Översättning Eva Björklund

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0